Německá ministryně nás kvůli uprchlíkům nevydírala, brání se výrokům německého politika Špidla se Zaorálkem

07.04.2016 15:10

To, že by německá ministryně pro integraci vydírala kvůli migrantům českou vládu, odmítá jak ministerstvo zahraničí, tak i šéf premiérových poradců, expremiér Vladimír Špidla. Informoval o tom server Blesk.cz.

Německá ministryně nás kvůli uprchlíkům nevydírala, brání se výrokům německého politika Špidla se Zaorálkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Ještě předtím, než do Česka zamíří německá kancléřka Angela Merkelová, navštívila Prahu její spojka v podobě německé spolkové zmocněnkyně pro migraci a integraci uprchlíků Aydan Özoguzové. Podle šéfa bavorské organizace německé euroskeptické a protiimigrantské strany AfD Petra Bystroně ale Özoguzová „diktovala, jak máme přijímat migranty“, a Merkelová skrze ni de facto „vydírala“ českou vládu.

Celý text je ZDE

Něco takového ale české ministerstvo zahraničí odmítá: „Ministr Zaorálek přijal státní ministryni, protože považuje za důležité, abychom s Německem diskutovali o všech otázkách, které se obou zemí týkají. Setkání bylo užitečné tím, že pomohlo vyjasnit různost našich stanovisek a identifikovat průniky, kde je možná spolupráce. Nešlo zde o to, že by jeden přejímal pozice toho druhého,“ sdělila serveru mluvčí ministerstva Michaela Lagronová s tím, že jednání mezi Özoguzovou a Zaorálkem probíhalo v přátelské atmosféře. „Rozhodně se s žádnou formou nátlaku nesetkal ani v nejmenším. Pan ministr odmítá vámi zmíněné spekulace,“ dodala Lagronová.

Hlavní částí jednání Aydan Özoguzové v Praze bylo expertní jednání se šéfem poradců předsedy vlády Vladimírem Špidlou. Ten také odmítl, že by Česko bylo vydíráno ze strany Německa: „Tato otázka se tam vůbec nevedla. Opravdu ne, to jsou z jeho strany skutečně neinformované řeči,“ uvedl Špidla na adresu Bystroně a pokračoval: „Takovou debatu jsme vůbec nevedli. Vedli jsme debatu o tom, jakým způsobem se pracuje s malými dětmi a tak, technicko-integrační věci, obecně politické vůbec ne. Jednání bylo velmi přátelské a rozhodně rovnoprávné,“ dodal Špidla s tím, že při jednání nebyl ani náznak nátlaku nebo vydírání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…