Německá propaganda! Historik naložil Havlovi a těm, co prý lžou o 2. světové válce

07.05.2019 12:35

Archivář Vojtěch Šustek se v rozhovoru pro server Lidovky.cz rozhovořil o tom, jak se Němci šest let dopouštěli násilí na Češích, a proto je srovnávání s odsunem demagogií.

Německá propaganda! Historik naložil Havlovi a těm, co prý lžou o 2. světové válce
Foto: archiv redakce
Popisek: Sudetští Němci připraveni opustit Československo

Šustek v rozhovoru mimo jiné uvedl, že předpokládá, že v zemích někdejšího Sovětského svazu, v Polsku či v Srbsku bude vnímání druhé světové války intenzivnější, už proto, že se tam Němci dopouštěli plošného vyvražďování a ztráty na životech byly tak velké, že se dotkly v podstatě každé rodiny. „Němci tam stříleli lidi na potkání jako králíky, v odboji pak byl – řečeno s malou nadsázkou – každý. Se situací u nás to nelze porovnávat, protože tam byl okupační režim mnohem surovější. Na druhou stranu si nemyslím, že v zemích jako jsou například Norsko, Dánsko či Holandsko, by byl zájem o dějiny okupace větší,“ poznamenal Šustek. 

Anketa

Jsou demonstrace proti Babišovi a Benešové prospěšné?

9%
87%
hlasovalo: 22400 lidí

České historické povědomí o německé okupaci však bylo dle Šustka dost nabouráno. A to nejen komunistickým režimem. „Asi od poloviny devadesátých let se v našich médiích za nepřímého přispění řady politiků a za účasti mnoha novinářů, spisovatelů a filmových tvůrců rozjelo něco, čemu říkám ‚německá postnacistická revizionistická propaganda‘,“ dodal a poukázal na to, jak Václav Havel hovořil o tom, že by se Češi měli Němcům omluvit za odsun. 

Původní text ZDE.

„Myslím si, že my dnešní Češi nemusíme nic odpouštět dnešním Němcům, kteří žádné zločiny nepáchali. Určitě oni nemají co odpouštět nám. Zločin může odpustit jen jeho oběť nebo pánbůh,“ poznamenal Šustek s tím, že naštěstí tu ale žádná nenávist k Němcům není. „Ovšem drzé vydávání obětí za viníky, a naopak, to může u české veřejnosti vyvolat k Němcům averzi,“ řekl.

Závěrem se pak Šustek vyjádřil k tomu, zda si Německo zaslouží připomínání jeho minulosti s nacistickým režimem. „Historie každého národa i jednotlivců je stále relevantní, ať chceme, nebo nechceme. Myslím si také, že zrovna Německo by druhým národům nemělo dávat etická ponaučení a vykládat, co je správné. Já už v současných Němcích ovšem nevidím žádné nepřátele,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…