Německo, Švédsko, všude hrůza. Nechali nás hladovět a mrzli jsme. Imigranti se balí a míří zpět

08.03.2016 18:24

Migrační krize přivedla do Evropy mnoho uprchlíků, kteří vyrazili s vidinou míru, klidu a prosperity. Stále více z nich však dospívá k tomu, že život v evropských uprchlických zařízeních a nejistota práce a bydlení není nic pro ně a tak se vrací zpět do vlasti. Informuje Fox News.

Německo, Švédsko, všude hrůza. Nechali nás hladovět a mrzli jsme. Imigranti se balí a míří zpět
Foto: Václav Fiala
Popisek: Na nádraží v Budapešti

Surkaw Omar a Rebien Abdulláh jsou dva iráčtí žadatelé o azyl, kteří prodali svoje živobytí, aby se dostali do Evropy. Celkem je cesta vyšla na 16 000 dolarů a výsledek bylo ubytování v uprchlickém centru, zima a hlad. Už jsou zpátky doma v Iráku.

„Bylo to opravdu špatné,“ řekl o německém uprchlickém táboře pětadvacetiletý Omar. „Na rovinu, hladověli jsme tam. Utekli jsme kvůli hladu. Dostávali jsme jen sýr a čaj a týdenní kapesné činilo 30 euro.“

Vydali se tedy do Švédska, kde však situace nebyla o mnoho lepší. „Když jsme dorazili, byla zima. Mrzlo. Dali mě na pokoj se třemi Syřany. Já nemluvím arabsky, oni kurdsky. Dorozumívali jsme se rukama nohama,“ řekl Omar. Po dalším pokusu o cestu do Německa svoje snažení vzdali a vydali se zpět do Iráku.

Omar a Abdulláh jsou tak další ze skupiny migrantů, jež se rozhodla v Evropě zkusit své štěstí a když to nevyšlo, vydala se zpět. Oba dva jsou původem ze severního Iráku, který nebyl tolik vystaven působení Islámského státu.

„Zhruba 70000 Iráčanů se loni přidalo k vlně uprchlíků hledajících v Evropě lepší život, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).“ Podle Irácké uprchlické organizace jich může být i dvakrát tolik. Od loňské zimy však roste počet lidí, kteří žádají IOM o pomoc při návratu do vlasti. V lednu jich organizace zaregistrovala již 831.

Celý text zde

„Těžko říct jaká budou finální čísla, jelikož mnozí z nich se vracejí nezávisle a splynou tak s ostatními cestovateli,“ řekla Sandra Blacková z IOM. „Jejich počty však zřetelně rostou.“

„Vrátili se, jelikož neměli naději na získání povolení k pobytu v Evropě, z nedostatku pracovních příležitostí,“ uvedla Blacková a dodala, že masivní příliv migrantů ztížil práci byrokratického aparátu a tedy i vyřizování žádostí o azyl.

Podle profesora antropologie z univerzity v Notre Dame Maurizia Albahariho, se nektěré země snaží odradit migranty od toho, aby se pokoušeli v nich získat azyl. Prodlužují lhůty na sjednocování rodin, přijímací procesy a zasahují k různým dalším opatřením.

Omar a Abdulláh jsou jedněmi z těch zklamaných Evropou. Abdulláh dokonce prodal i svoje taxi, aby se do Evropy dostal. Oba však tvrdí, že hlavním důvodem pro jejich cestu byl nátlak okolí. „Viděli jsme, jak všichni odcházejí a říkají 'V Evropě je to takové a makové.' Ale když jsem tam došel, vůbec to takové nebylo,“ řekl Omar.

„Život v Evropě je opravdu těžký,“ řekl Abdulláh. „Musíte čekat. A my už čekat nemohli. Nemohli jsme čekat, jelikož jsme příliš spoutaní a loajální k naší zemi, k našim rodinám, našim matkám a příbuzným. A upřímně, Evropa a povolení k pobytu nestojí za opuštění vlastní rodiny a riziko vlastního života.“

Soran Omar, předseda lidskoprávní komise kurdského regionálního parlamentu, se vyjádřil, že Omarova a Adulláhova zkušenost není zdaleka ojedinělá.

„Řekli jsme zástupci německého parlamentu, který nás nedávno navštívil, že dokonce i lidé, kteří opustili Falúdžu a Ramádí žijí v lepších podmínkách tady v Kurdistánu, než uprchlíci v Německu,“ prohlásil. Dodal však, že proudu lidí zatím nijak neubývá na síle. „Lidé zde nemají co ztratit. Myslíme, že letošní rok bude rokem migrace.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…