Německo je světový vzor! uvádí CNN. Proč?

29.04.2020 12:32

Ani USA, ani Čína. Podle webu televize CNN ukazují, že nejlépe koronakrizi zvládají úplně jiné země. A mezi nimi je nejvýznamnější Německo, které se tak prý stává vzorem zodpovědného užití demokratických pravomocí.

Německo je světový vzor! uvádí CNN. Proč?
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Trutnovská nemocnice se stala druhým odběrovým místem v kraji

Z Číny pandemie koronaviru podle všeho vzešla, Spojené státy jsou, jak je již dnes zřejmé, virem postiženy nejvíce. Po obchodní válce, kterou obě země vedly v minulých letech, je to pro vzájemné vztahy další výbušné téma. Navíc se množí debaty, který z obou společenských systémů obstál více – zda americká demokracie, nebo čínská kontrola společnosti.

Anketa

Je Miloš Zeman a jeho okolí zodpovědný za smrt Jaroslava Kubery?

6%
92%
2%
hlasovalo: 22993 lidí

Andrew Adonis, bývalý britský ministr a dnes člen Sněmovny lordů, o víkendu debatu odpálil odmítnutím řečí o „krizi kapitalismu“. „Špatně. Je to krize komunismu. Stala se z toho globální pandemie kvůli komunistickému režimu pana Si,“ obvinil čínského prezidenta.

Pan Adonis není zdaleka sám. Ve světě mnozí mluví o „čínské chřipce“ navzdory kritice z mezinárodních institucí, že je to rasismus. Po těchto námitkách šli tedy někteří ještě dál a nazvali globálně rozšířenou nemoc „chřipka Si“, nebo „virus CPC“, což je zkratka odpovídající anglické výslovnosti Komunistické strany Číny.

Ačkoliv třeba v USA je popularita čehokoliv souvisejícího s Čínou nejnižší za posledních 15 let, na světě je množství lidí, kteří pandemii naopak považují za demonstraci kvalit čínského režimu. Čína, ačkoliv měla nejméně času na přípravu, dokázala virus zvládnout lépe než ostatní země světa. Ukázala se síla centralizovaného plánování a na Západě naopak limity tržní ekonomiky. Zejména v USA, tradiční výkladní skříni Západu, některá opatření přecházejí do naprostého chaosu.

Ve sporu dvou krajních přístupů se směje ten třetí – konkrétně Německo. Spolkový ministr zahraničí Heiko Maas v rozhovoru pro Der Spiegel vymezil strategii „ani Čína, ani USA“. U obou režimů podle něj virus ukázal jejich limity. „Čína přijala některá velmi autoritativní opatření, kdežto USA to dlouho podceňovaly,“ shrnul své výtky, kvůli kterým by se podle něj neměla Evropa učit ani od jedné ze supervelmocí.

I podle webu americké stanice CNN dokázala řada zemí, že pandemii lze zvládnout i v podmínkách udržení demokracie. V Asii Tchaj-wan a Jižní Korea, v Evropě právě Německo. CNN konstatuje, že zjevně není tak důležité, kolik moci vláda má, ale jak ji dokáže použít. A jako kontrast ukazuje vlastního prezidenta Trumpa s jeho rozjímáním o možnostech píchání dezinfekce do žíly.

Jinou věcí je propagandistické využití celé krize. Odpůrci Číny získali množství munice, ale stejně tak i odpůrci USA a „liberální demokracie“. Ale zatímco USA se stáhly do sebe a vlastních problémů (asi pod vlivem Trumpova hesla „America first“, jak sarkasticky poznamenala CNN, která je s prezidentem v dlouhodobě napjatém vztahu), Číně se podařilo mnohé získat svou následnou schopností pomoci postiženým zemím.

PODROBNOSTI V ANGLIČTINĚ ZDE.

Vděčná slova díků zaznívala z Íránu, ze Srbska, ale dokonce i z Itálie, členské země EU. „Ti, kteří nás zesměšňovali, musejí nyní přiznat, že investice do tohoto přátelství nám umožnila zachránit životy v Itálii,“ ocenil nedávnou dohodu s Čínou ministr zahraničí Luigi Di Maio.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…