Německo podporuje „Pavlův plán“. Na munici Ukrajině chce dát stovky milionů

06.03.2024 20:53 | Monitoring

Německo se chystá připojit k českému plánu na nákup 800 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu, který již dříve podpořila řada zemí včetně Velké Británie, Francie či Kanady. Mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit podle německých médií prohlásil, že Berlín o plánu pomoci Ukrajině s Prahou již delší dobu velmi intenzivně jedná a považuje jej za „velmi dobrý“.

Německo podporuje „Pavlův plán“. Na munici Ukrajině chce dát stovky milionů
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace, která byla spojena s pietním aktem za oběti útoku v Petrohradě před ruskou ambasádou v Berlíně

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46420 lidí
Německo se tak rozhodlo podpořit plán, který na tamní půdě představil prezident Petr Pavel v polovině února na Mnichovské bezpečnostní konferenci, když hovořil o tom, že se Česku pro Ukrajinu podařilo nalézt půl milionu dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 tisíc kusů v sovětské ráži.

Plán podpořily již Francie, Velká Británie, Kanada, Belgie, Litva či Dánsko a Nizozemsko, a Pavel v minulém týdnu zmiňoval, že celkově již zájem o zapojení se do nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu projevilo patnáct zemí.

Německá veřejnoprávní stanice Bayerischer Rundfunk s odkazem na informace od agentur adp a AFP píše, že českou iniciativu na pomoc Ukrajině Německo podpoří třímístnou milionovou částkou.

To, že se Německo bude podílet na nákupu stovek tisíc dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu, potvrdil v Berlíně mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit a podle ZDF iniciativu na nákup munice z tzv. třetích zemí mimo Evropskou unii označil za „velmi dobrou“. Uvedl též, že německá vláda o plánu na pomoc Ukrajině již s českou vládou nějakou dobu velmi intenzivně jednala. Přesnou částku Hebestreit zatím podle německých médií uvést odmítl. Agentura AFP tak vzhledem k informaci o „třímístné milionové částce“ podotýká, že půjde nejméně o sto milionů eur, což je přibližně 2,5 miliardy korun.

Mluvčí německé vlády měl zdůraznit také to, že se díky české iniciativě podařilo prolomit blokády při nákupu dělostřelecké munice v zahraničí, zatímco se evropské země snaží „vytěžit poslední kousek“ svých vlastních obranných zásob, aby pomohly v obraně Ukrajiny.

Bayerischer Rundfunk spolu s agenturami adp a AFP dodávají, že by podle spekulací munice pro Ukrajinu mohla pocházet ze zemí, jako je Jižní Korea, Jihoafrická republika a Turecko. „Česká iniciativa je považována za reakci na skutečnost, že plán EU na dodávku milionu nábojů na Ukrajinu uvázl na mrtvém bodě,“ připomíná server, že Evropská unie původně slíbila dodat Ukrajině milion kusů dělostřelecké munice do března, ale tento slib nesplnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…