Německo se zastavilo, a není to mrazem. Traktory blokují dálnice, stojí doprava. Vláda odmítá ustoupit

08.01.2024 16:13

V mrazivý lednový den vyjeli němečtí zemědělci do terénu. Traktory místo práce na poli blokují dálnice. Při jejich protestu proti reformám Scholzovy vlády se celé Německo prakticky zastavilo. K protestům se navíc přidala i další odvětví, stojí veškerá doprava. Vláda však odmítá ustoupit.

Německo se zastavilo, a není to mrazem. Traktory blokují dálnice, stojí doprava. Vláda odmítá ustoupit
Foto: Repro X
Popisek: Němečtí zemědělci na cestě do Mnichova

Německo je paralyzováno blokádou naštvaných zemědělců, kteří zablokovali dopravu na mnoha místech země. Zemědělci, kteří protestují proti chystanému snížení dotací na zemědělskou naftu a zrušení dalších úlev, zablokovali centra měst včetně Berlína, Mnichova, Mohuče a mnoha dalších.

V centrech měst se pohybují tisícovky traktorů a na okolních tazích vznikají desítky kilometrů dlouhé kolony. Lidé mají problém dostat se do práce, automobilka Volkswagen dnes na několika místech raději zastavila výrobu. Německá vláda ale nehodlá ustoupit a na schválených změnách trvá.

Zemědělci dnes ve velkém protestují kvůli chystanému snížení dotací na zemědělskou naftu a zrušení dalších úlev. Odhaduje se, že dnešní protesty mohou být vůbec největší v historii moderního Německa. Zemědělci svými vozidly blokují přístup k dálnicím a centrům měst.

Zablokovány byly i hraniční přechody s Českou republikou, což ráno nemile překvapilo pendlery za prací. V poledním vysílání České televize se řešilo, jak je možné, že o demonstracích hned za hranicí nebyli občané ČR informováni.

Protestující se na německých komunikacích objevili už v noci.

Jen v Mnichově policie uvedla, že k městu doprovodila asi 5 500 traktorů z okolních regionů. Na pozdější dobu bylo naplánováno shromáždění v centru bavorské metropole. Úřady ve spolkové zemi Braniborsko uvedly, že protestující zemědělci zablokovali celá města včetně Brandenburgu a Chotěbuzi.

Berlínská policie uvedla, že na ulici 17. června mezi Braniborskou bránou a slavným Vítězným sloupem napočítala 566 traktorů, nákladních a osobních aut, dodávek a přívěsů a dalších 550 lidí šlo pěšky.

 

 

Policie v Porýní-Falci informovala o 18 až 20 kilometrů dlouhé koloně s více než tisícovkou traktorů a nákladních aut, která se pohybovala po dálnici směrem k hlavnímu městu spolkové země Mohuč. Četné demonstrace zemědělců s těžkou technikou se konaly také v městských oblastech Hamburku a Brém a v Düsseldorfu v Severním Porýní-Vestfálsku.

Kvůli protestům zemědělců se zastavila výroba v továrně Volkswagenu ve Východním Frísku, zaměstnanci se nemohli dostat na svá pracoviště. „Výroba je dnes pozastavena,“ uvedla v pondělí mluvčí VW s tím, že přístupové cesty do závodu v Emdenu jsou kvůli protestům zablokovány.

 

 

Situaci ještě více zkomplikoval protest zaměstnanců v dopravě, kteří se rovněž domáhají změkčení reforem. Protestují i železničáři, očekávalo se zastavení výroby v mnoha továrnách. Někteří hovoří o největší stávkové akci od roku 1945.

Německá vláda dnes ale uvedla, že neuvažuje o dalších změnách plánů na postupné ukončení zemědělských dotací. „Ve vládě se neuvažuje o tom, že by se něco měnilo,“ uvedl mluvčí vlády na pravidelné tiskové konferenci v Berlíně. „Nakonec musí vláda rozhodnout a musí vést, a to nemůže být vždy ke spokojenosti všech,“ dodal podle informací Deutsche Welle.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck vyzval v souvislosti s protesty k diskusi o zemědělském sektoru. Zelený politik, který je zároveň německým vicekancléřem, uvedl, že skutečným problémem pro zemědělce je ekonomické prostředí, ve kterém se pohybují, a to pod silným tlakem diskontů, jatek a mlékáren, jakož i kolísajícího světového trhu.

„Jsou dobré a špatné roky, ale především je tu strukturální problém,“ řekl Habeck ve videu ministerstva hospodářství.

Spolupředseda Zelených je prvním místopředsedou vlády, ministrem pro hospodářství a klimatickou změnu a hlavním lídrem klimatické transformace. V Německu je označován jako „superministr“ a je hlavním terčem protestů.

Habeck a jeho žena už pocítili protesty probíhající od minulého týdne na vlastní kůži, když o víkendu při návratu ze soukromé dovolené na ostrově u severního pobřeží Německa museli několik hodin čekat na příjezd trajektu, protože stovky zemědělců blokovaly přístav.

Ministr Habeck byl terčem kritiky už v minulosti. Třeba když vloni v srpnu lidem sdělil, že je čeká „těžkých pět let“ tranzice z fosilní ekonomiky na zelenou.

Habeckovi Zelení se také stali terčem kritiky, když proti zdrženlivějšímu postoji koaličních partnerů a kritice ze strany spolkových zemí prosadili vypnutí posledních fungujících jaderných elektráren.

Dlouhodobě je též zpochybňována Habeckova erudice. Superministr mající pod palcem celé hospodářství je absolvent oboru filozofie- filologie.

To mu nebránilo například sebevědomě poučovat energetické manažery, jak funguje elektrárna.

Spíše smích pak vzbudil jeho ekonomický výklad v televizním studiu, že firma která nevydělává ještě nemusí skončit v insolvenci a bankrotu.

Vláda Olafa Scholze, před dvěma lety prezentovaná jako „svěží vítr“ změn a reforem po letech spíše umírněné politiky Angely Merkelové čelí čím dál intenzivnější kritice. Spojenectví sociální demokracie, Zelených a středové FDP, přezdívané podle stranických barev „semafor“, čelí mnoha problémům a nedávné referendum členstva v FDP, ač nezávazné, podpořilo další setrvání strany ve vládě jen velmi těsně.

Navíc letos čekají Německo volby v „nových“ spolkových zemích bývalé NDR, kde se očekává velký nástup Alternativy pro Německo, hlavním mediálním proudem označované za utrapravicové extremisty. V Sasku, kde má AfD tradičně nejsilnější pozici, by podle posledního průzkumu dokázala sestavit vládu sama, bez koaličních partnerů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem zvědavá , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehelka , 08.01.2024 16:40:06
čeho dosáhnou. Příští pondělí v Německu proběhne údajně mega stávka většího rozsahu. A co u nás?

|  15 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …