Německo si v sobotu připomene 30. výročí pádu berlínské zdi

07.11.2019 10:34

Německo si v sobotu připomene 30. výročí pádu berlínské zdi. Hlavní oslava událostí z 9. listopadu 1989 se uskuteční v centru německé metropole u Braniborské brány, kterou od západní části města po 28 let oddělovala právě berlínská zeď. Za Českou republiku se připomínkových akcí zúčastní prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Německo si v sobotu připomene 30. výročí pádu berlínské zdi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Zeman do Berlína přiletí už v pátek, kdy ho čekají schůzky s bývalým sociálnědemokratickým kancléřem Gerhardem Schröderem a s někdejším eurokomisařem zodpovědným za rozšíření Evropské unie Günterem Verheugenem. Oba Zeman považuje za své osobní přátele.

Hlavní program ale českého prezidenta čeká v sobotu, kdy ho v 9:30 spolu s hlavami států ostatních zemí Visegrádu (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) na zámku Bellevue přijme německý prezident Frank-Walter Steinmeier. O hodinu později se i spolu s kancléřkou Angelou Merkelovou zúčastní hlavního vzpomínkového aktu u památníku berlínské zdi v ulici Bernauer Strasse. Při této příležitosti vyslechnou krátké projevy dětí z visegrádských zemí a symbolicky vsunou růži do zbytků berlínské zdi.

Prezidenti Německa, Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se poté přesunou k památníku, jenž připomíná příspěvek zemí Visegrádu k pádu berlínské zdi, za který jim Steinmeier poděkuje. V poledne pětici politiků čeká pracovní oběd na zámku Bellevue, během něhož budou jednat o zahraničněpolitických tématech. Po jeho skončení Zeman odletí zpět do Česka, a na večerní oslavě tak už zemi bude reprezentovat ministr Petříček.

Český ministr zahraničí, který během své návštěvy Berlína na velvyslanectví ČR zasadí strom smíření – strom terezínských dětí, se spolu s řadou dalších politiků zúčastní vyvrcholení oslav u Braniborské brány. Multimediální akce nejméně desetitisícům návštěvníků, s nimiž se počítá, během dvou hodin nabídne vystoupení punkové kapely z NDR i klasických hudebníků pod taktovkou světoznámého dirigenta Daniela Barenboima. Chybět nebude ani herecké vystoupení, světelná show, rozhovor s tehdejšími bojovníky za lidská práva či proslov prezidenta Steinmeiera.

Pád berlínské zdi, která si vyžádala 140 životů, si lidé připomínají celý tento týden i v dalších částech německé metropole. Na sedmi historicky významných místech Berlína jsou k vidění výstavy věnující se přelomovým událostem před třiceti lety. Nechybí mezi nimi například Alexandrovo náměstí, kde 4. listopadu 1989 proti režimu komunistické Německé demokratické republiky (NDR) demonstrovalo na 500 000 lidí, nebo prostranství u Berlínského zámku, kde dříve stával východoněmecký parlament.

Na všech těchto místech výstavy po setmění doplňují velkoplošné trojrozměrné videoprojekce. Moderní techniku využívá také aplikace MauAR, jež nabízí podrobné informace o betonové stavbě, která jako žádná jiná symbolizovala dobu studené války, i o lidech, kterým ovlivnila život. Za pomoci rozšířené reality navíc lidem nacházejícím se v blízkosti někdejší berlínské zdi ukazuje, jak zeď právě na tom místě v různých letech vypadala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…