Německo ve snaze znemožnit islámským radikálům odjezd do Sýrie jim bude odebírat pasy i občanské průkazy

14.01.2015 13:24

Pasy a občanské průkazy bude odebírat Německo islámským radikálům žijícím v zemi. SRN jim tak chce znemožnit cestu do Sýrie, kde by se mohli připojit k radikálnímu hnutí Islámský stát (IS). Příslušný návrh zákona dnes schválila vláda kancléřky Angely Merkelové. Do bojů po boku IS se podle německých úřadů zapojilo už kolem 550 německých občanů.

Německo ve snaze znemožnit islámským radikálům odjezd do Sýrie jim bude odebírat pasy i občanské průkazy
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Dosud německé zákony umožňovaly odebrat lidem pouze pas. Podle ministerstva vnitra ale němečtí islamisté využívali toho, že do Turecka je možné ze země cestovat pouze s občanským průkazem. Z Turecka potom přes hranici utekli do Sýrie, kde se přidávali k IS.

Podle nového zákona bude možné lidem, kteří jsou podezřelí z podpory radikálního islámu, odebrat až na tři roky i občanský průkaz. Místo něj dostanou náhradní doklad, který bude platný pouze v Německu a nebude držitele opravňovat k opuštění země. Zákon ještě musí schválit Spolkový sněm, vládní konzervativci a socialisté v něm ale mají velkou většinu.

Německá vláda se přijatým opatřením snaží bránit tomu, aby islámští radikálové odcházeli do Sýrie. V bojích se většina z nich ještě víc radikalizuje a v případě návratu do vlasti představují zvýšené bezpečnostní riziko. Vzhledem ke svým bojovým zkušenostem mohou snáz spáchat teroristický útok. Navíc se podle německé kontrarozvědky tito navrátilci těší velké úctě v komunitě radikálních muslimů a mohou snáz verbovat lidi pro boj v Sýrii nebo pro financování mezinárodního terorismu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …