Německý ekonom vypočítal, v čem všem Merkelová chybovala. Multikulturalismus prý ale neselhal

13.11.2015 22:24

Ekonom a někdejší ředitel nadnárodní firmy National Panasonic Europe Uwe Ladwig v rozhovoru pro Britské listy vykreslil pohled na uprchlickou krizi německýma očima. Popsal, kde udělala chybu německá kancléřka Angela Merkelová a v čem má naopak pravdu. Zachovala se lidsky, ale politicky to špatně prodala. Z jeho úst jasně zaznělo, že koncept multikulturalismu neselhal.

Německý ekonom vypočítal, v čem všem Merkelová chybovala. Multikulturalismus prý ale neselhal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Když mluvíme o uprchlících, musíme si klást otázku, kdo jsme, kdo chceme být a kde žijeme,“ zahájil host. Člověk je tvor chybující a chybuje i v uprchlické krizi. Německá kancléřka Angela Merkelová dlouho nejednala, a když už začala jednat, nepočínala si nejlépe. „Myslím, že nejednala správně,“ doplnil Ladwig. Měla prý lidem říci, že musíme pomoci Řecku či Itálii, protože nezvládají příliv uprchlíků. V kostce řečeno, z lidského hlediska jednala německá kancléřka srozumitelně, ale toto jednání nedokázala přetavit do strategicky promyšleného politického počinu.  

Úzkoprsý nacionalismus je nebezpečný, míní německý ekonom

Z mezinárodního hlediska je přijatelné překračovat hranice jiných států, když prcháte před válkou. „Na to se v Čechách často zapomíná,“ doplnil v rozhovoru k tématu šéfredaktor Britských listů Čulík.

Kdyby Merkelová od počátku říkala, že chce pomoci Itálii či Řecku, tak by si v EU udržela podporu. „Merkelová navíc patří mezi ty konzervativní politiky, kteří léta letoucí nedělali nic pro integraci přistěhovalců v jejich druhé a třetí generaci,“ přisadil si německý ekonom. To ale nemění nic na tom, že Evropané musejí Syřanům pomoci. „V tom má Merkelová pravdu, EU to musí řešit společně. Ale otázka je, zda opravdu chceme být Evropany, a ne jen Němci nebo Češi,“ pokračoval host.

Takové nacionalistické myšlení je ale nebezpečné, nemá budoucnost. „Já myslím, že multikulturalismus neselhal, protože tam, kde vedle sebe opravdu žijeme, je to bez problémů. Uwe Ladwig nevidí problém v tom, když si nakupuje zboží od Korejců, Rusů, Turků a dalších německých občanů. Podstatné je, aby se přistěhovalci nedrželi jen uvnitř svých komunit.

Pokud přemýšlíme o Sýrii, nesmíme podle hosta zapomínat na jednu věc. Nejde tady o sociální dávky. Ale o posílání dětí do školy a nějakou životní perspektivu. Ta v uprchlických táborech zcela chybí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…