Nemilosrdné útoky Rusů. Postupují Severodoněckem víc a víc

30.05.2022 12:14

Ruské jednotky podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje vstoupily na jihovýchodní a severovýchodní předměstí strategického Severodoněcku, o nějž se aktuálně na Donbasu vedou nejtvrdší boje. Město, které má být ruskou dělostřeleckou palbou poškozeno z 90 %, je dle oblastního gubernátora pod útokem letectva i všech dostupných zbraní. Ukrajinci popisují, že Rusové své vojáky posílají bez ohledu na ztráty do útoku do té doby, dokud se jim nepodaří prorazit.

Nemilosrdné útoky Rusů. Postupují Severodoněckem víc a víc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Postupující ruské jednotky

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Luhanský oblastní gubernátora Serhij Hajdaj podle Al Jazeery uvedl, že Rusové se mají nacházet na předměstí Severodoněcku a přesouvat se i do samotného města.

„Bohužel máme neuspokojivé zprávy, nepřítel se přesouvá do města,“ řekl Hajdaj podle agentury v ukrajinské televizi.

Sousední město je podle něj stále plně pod kontrolou Ukrajiny, ostřelována je ale hlavní silnice, vedoucí do obou měst.

„Používají stále stejnou taktiku. Ostřelují několik hodin – tři, čtyři, pět hodin – v kuse a pak zaútočí. Ti, kteří útočí, umřou. Pak následuje opět ostřelování a útok, a tak to pokračuje, dokud se někde neproderou,“ komentoval Hajdaj ruskou taktiku.

Agentura AP k situaci ve městě poznamenala, že se Rusové již dříve neúspěšně pokusily město obklíčit. Podle ukrajinské armády má Rusko okupovat severovýchodní a jihovýchodní okraj města a do ovládaných pozic přivážet množství vybavení a munice k pokračování ofenzívy.

Samotná situace ve městě je podle Hajdaje tristní. V Severodoněcku neteče voda a nelze obnovit ani dodávky plynu.

Bez vody má být podle správce Luhanské oblasti v regionu až milion lidí.

Ruské ostřelování se opět nevyhnulo ani civilistů a Rusové při útoku na město podle gubernátora zabili dva civilisty a pět zranili.

Uvedl, že ruské jednotky útočí na město se všemi dostupnými zbraněmi a za letecké podpory. Boje jsou prý „velmi prudké“ a Ukrajinci se ve městě nacházejí ve velmi obtížné situace. V nedalekém Lysyčansku Ukrajina zahájila evakuaci civilistů.

Severodoněck, nacházející se 143 kilometrů jižně od ruských hranic, se v posledních dnech stal hlavním místem bojů v Donbasu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že je ve strategickém městě po ruských úderech zničená veškerá infrastruktura a poškozeno je ruskou dělostřeleckou palbou až 90 % všech budov.

„Dobytí Severodoněcku je hlavním úkolem okupačních sil. ... Děláme vše pro to, abychom tuto pozici udrželi,“ řekl Zelenskyj. Rusům podle něj nezáleží na tom, kolik bude dobytí města stát obětí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…