Nemoc COVID-19 dál řádí. Pronikla do nejméně sedmi domovů pro seniory

28.03.2020 17:40

Koronavirus ohrožuje především seniory. V Itálii si mezi nimi nemoc vybírá vysokou daň. A nejen tam. Navzdory přísným karanténním opatřením v České republice už virus, jenž se poprvé objevil v Číně, pronikl i do českých domovů pro seniory. Podle ČT nejméně do sedmi těchto zařízení. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zjednává pomoc.

Nemoc COVID-19 dál řádí. Pronikla do nejméně sedmi domovů pro seniory
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Odborníci se shodují, že seniory ohrožuje nemoc COVID-19 ze všech nejvíc. Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula opakovaně zdůrazňoval, že cílem vlády je ochránit především tuto skupinu. Třeba i karanténou, ve které se ocitla Česká republika. I navzdory této karanténě se však nemoc COVID-19 objevila v několika domovech pro seniory. Podle ČT nejméně v sedmi.

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch ještě v pátek oznamoval, že se v domovech pro seniory zpřísní bezpečnostní opatření, ale pokud se v některém zařízení projeví tato infekce, ministr zdůrazňoval, že by nakažení senioři měli zůstat v domově, byť důkladně izolovaní. Tedy pokud budou mít mírný průběh.

V sobotu se ale situace změnila. Podle informací ČTK budou pro nakažené seniory vyhrazena speciální lůžka. Otevřena bude i specializovaní nemocníce v Těchoníně na Orlickoústecku.

A ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) domovům pro seniory podává pomocnou ruku.  

Teď právě hasiči zavážejí (ochranné pomůcky) do domovů seniorů a ústavů sociální péče. Je to dávka přes tři miliony roušek a půl milionu respirátorů,“ sdělil Hamáček. „Jak to přichází, tak to odesíláme. My už na skladech nemáme vůbec nic a čekáme na další letadla,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…