Nemocnicím už skutečně docházejí peníze, rozčiloval se v rádiu ministr Holcát

12.09.2013 18:02

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát v Radiožurnálu potvrdil, že situace mnoha českých nemocnic není příliš dobrá a že některým v listopadu dojdou peníze. Existuje však okamžité řešení a tím jsou půjčky.

Nemocnicím už skutečně docházejí peníze, rozčiloval se v rádiu ministr Holcát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Martin Holcát

Ministr nemocnice rozdělil do tří skupin. „Jedna třetina je skutečně ve vážné finanční situaci, druhá třetina je na hraně, ta to ustojí, a zbylá třetina se sice dostává do minusu, ale má stále rezervy. Nemocnice mají prostě větší dluhy, než mají zdroje, to znamená, že musejí sahat k půjčkám, hypotékám, což do určité míry koliduje se zákonem,“ uvedl. Podle něho je na vině především vyhláška pro letošní rok.

S ministrem Fischerem shodu nenalezl

Nedobrou situaci českých nemocnic nelze kvůli legislativnímu procesu řešit ze dne na den. Přesto tu jisté řešení je. „To, co by se dalo udělat, jsou různé formy půjček, a to zejména pro VZP, která je téměř na nule. Půjčku dá stát a bude bezúročná, ale pojišťovna ji musí splatit. O půjčku musí požádat sama s potvrzením Ministerstva zdravotnictví,“ prohlásil s tím, že potvrzení ministerstvo vydá.

Pokud jde o navýšení plateb za státní pojištěnce, což je jedno z témat, na němž ve vládě nepanuje shoda, ministr přiznal, že se s ministrem financí zatím dohodnout nedokázal. „Poslední verze je 3,7 miliardy, to je 50 korun na jednoho pojištěnce. Na tom jsme se ale zatím nedohodli. Při optimistickém výhledu chybí 10 miliard a ty se ztratily ve vyhlášce, která byla velmi represivní a která postihla především nemocnice,“ vysvětloval Holcát.

Redaktor se pak ministra zeptal, zda je za takové vážné situace rozumné, aby vláda zachraňovala nestátní instituce, jako je pražské kongresové centrum. Do něj stát vlije dvě miliardy. „Určitě to logiku má, ale nerad bych to komentoval. To se nedá srovnávat. Vy můžete, ale je to nesmysl,“ rozčílil se Holcát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…