Nenasytnost po bohatství a moci? To ne! Papež vypustil do světa jasný vzkaz

25.12.2022 10:11 | Aktualizováno

Papež František ve svém kázání při štědrovečerní mši v bazilice svatého Petra ve Vatikánu odsoudil "nenasytnost po bohatství a moci", která podle jeho názoru vede k válkám a ničí lidskou důstojnost. Podle papeže se vytrácí význam Vánoc, jejichž symbolem jsou strohá jeskyň v Betlémě a jesle, ve kterých je zobrazován narozený Ježíš.

Nenasytnost po bohatství a moci? To ne! Papež vypustil do světa jasný vzkaz
Foto: Vladimír Škuta
Popisek: Papež František navštívil před rokem romské sídliště Luník IX v Košicích. Přinášíme fotografie z knihy Amaro Papežis, tedy Náš papež

"Lidé v dnešním světě ve své nenasytnosti po moci a bohatství požírají i své blízké, své bratry. Kolik válek! A na kolika místech jsou stále pošlapávány svoboda a důstojnost ," řekl papež. "Myslím především na děti, které pohlcují válka, chudoba a nespravedlnost," dodal.

"O Vánocích toho hodně víme, ale zapomínáme na jejich význam," řekl papež, podle kterého se na oslavy narození Ježíše nabalil "velký konzumerismus". Podle Františka jsou jedním z hlavních symbolů Vánoc jesle, které podle něj zobrazují "blízkost, chudobu, a konkrétnost". Věřící vyzval, aby se nenechali přemoci strachem, odevzdaností a sklíčeností.

Papež František od začátku války na Ukrajině, která začala přesně před deseti měsíci, konflikt několikrát odsoudil. Ve svém dnešním vystoupení ale žádný konkrétní stát nezmínil. Při dnešní tiskové konferenci však vatikánští představitelé uvedli, že letošní oslavy Vánoc budou ve znamení války na Ukrajině a dalších ozbrojených konfliktů ve světě.

Po dvou letech pandemie covidu-19 se obřady a oslavy mohou letos uskutečnit za přítomnosti většího počtu hodnostářů a věřících. Sobotní mše v bazilice svaté Petra se podle agentury AP zúčastnilo na 7000 lidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…