Nenasytové od Duky! Čtenářka se naštvala u pořadu Moravce a oslovila Grebeníčka

07.04.2016 13:42

Poslanec za KSČM Miroslav Grebeníček dnes odpověděl na dotaz čtenářky Aleny Klečkové, které se znelíbil pořad Otázky Václava Moravce. V něm diskutoval Václav Moravec s kardinálem Dominikem Dukou o církevních restitucích, podle ní naprosto nedostatečně. A tak potřebovala doplnit informace.

Nenasytové od Duky! Čtenářka se naštvala u pořadu Moravce a oslovila Grebeníčka
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

„Kardinál měl proti sobě akorát Moravce. Z toho jejich rozhovoru jsem pochopila, že majetek církvím sebrali komunisti. Nebylo tam ani slovo o Masarykovi a pozemkové reformě, o tom, jak vy píšete, že církev měla majetek od Habsburků pronajatý, že s ním nemohla volně nakládat,“ píše Klečková a dodává, že jejich rozhovor byl velmi jednostranný a nezahrnoval mnohé informace.

A jelikož právě Miroslav Grebeníček církevní restituce nejednou řešil, směřovala čtenářka svůj dotaz právě na něj. „Pozvala Vás ČT do nějakého takového pořadu, nebo se Vás bojí?“

„Do roku 2012 byly potřeby církví a platy a požitky duchovních, ale i penze zabezpečovány podle zákona a předpisů přijatých po roce 1948. A nebylo to špatné zabezpečení, když přetrvalo a vyhovovalo dokonce i celé čtvrtstoletí po převratu roku 1989,“ odpověděl Grebeníček a zmínil, že právě sám Duka nedávno připomněl, že Klement Gottwald dostal při nástupu na Hrad požehnání od jeho předchůdce, kardinála Berana.

„Proč tedy Duka a jeho nenasytní vztahují ruce po majetku státu a obcí a proč natahují ruce po mnohamiliardovém výpalném ze státního rozpočtu? Po roce 1989 počet věřících, kteří se hlásí k cíkrvím, začal prudce klesat. Jen v případě katolické církve se několikanásobě snížil, ale zato nároky prelátů prudce rostly,“ napsal Grebeníček a dodal, že právě tento pokles stoupenců se církev rozhodla zalepit skrze „nemravný dar“, který si vymohla na „české pravici“.

Celý text zde

„Z toho, co se odehrává kolem stopětatřicetimiliardového daru české pravice katolické církvi (nejde tu o restituce, ale skutečně o dar z peněz a majetku českého státu, a tedy všech občanů), z toho, jak o této věci informuje a o čem, komu a jak dovolí diskutovat Česká televize, je zřejmé, že demokratická veřejná diskuze založená na pluralitě názorů a na faktech komusi vadí,“ dodal.

Nyní se podle něj už můžeme jen dohadovat nad tím, proč současný předseda vlády slibuje Sněmovně i veřejnosti, že se bude zabývat restitucemi a bude o nich informovat, aby pak oba sliby porušil.

„A proč Česká televize ani dnes nedává prostor skutečné demokratické výměně názorů a dostatečně široké a kvalifikované diskuzi o faktech i o případech nenasytnosti katolických prelátů, kteří dali přednost honbě za majetkem před křesťanskými hodnotami mezilidiské solidarity, ke kterým se formálně hlásí?“ položil si Grebeníček otázku, na kterou však nemá odpověď. Dodal jen, že skutečností je, že o pozemkové reformě prezidenta Masaryka se nemluví stejně, jako se nemluví o tom, že církve se domáhají majetku, který jim nepatří již od dob Josefa II.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…