Nepříjemné překvapení v obchodech: Lidé si chtěli koupit zápalky či zimní obuv, nepochodili

27.12.2020 21:18

Přechod na pátý stupeň protiepidemického systému (PES) zároveň přinesl i zakázání prodeje většiny zboží, které nespadá do toho, jež vláda označuje za nezbytné. Oproti minule si zboží nelze pořídit ani v supermarketu a kupříkladu sešity či psací potřeby tak ve velkých obchodech odděluje páska, aby si je lidé nemohli přihodit do vozíku k potravinám či květinám, které povolené jsou. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza první den těchto restrikcí pro ČTK zhodnotil s tím, že nezaznamenal problémy. Zákazníci však podle něho nechápou, proč si můžou koupit pušku, ale pastelky dětem už nikoliv. Ty jsou totiž, na rozdíl od zbraní, v obchodech zakázané.

Nepříjemné překvapení v obchodech: Lidé si chtěli koupit zápalky či zimní obuv, nepochodili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doplňování zboží v obchodě, ilustrační foto

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí
Od neděle již lidé mohou v obchodech koupit pouze základní potřeby, do těch podle vlády nespadá například elektronika, hračky pro děti nebo i zimní oblečení.

Prouza pro ČTK shrnul, že žádné incidenty neregistruje, lidé však postup vlády nechápou. „Lidé to vládní rozhodnutí nechápou – nejde totiž logicky vysvětlit, proč si můžete koupit pušku, ale nesmíte dětem pořídit pastelky. Takže občas diskutují, ale většinou chápou, že obchody jsou jen obětí chybějící vládní strategie. Žádný větší problém jsme zatím neřešili,“ uvedl.

Příprava na nové opatření měla být podle Prouzy zejména pro malé obchodníky hodně složitá, stejně jako vysvětlování zákazníkům, že nemohou například pořídit novou zimní obuv. „Nechápou, jak k boji s covidem pomáhá to, že nemůžete miminku koupit náhradní dupačky,“ zmínil. V některých obchodech zákazníky potkalo nepříjemné zjištění až u pokladen, doufali totiž, že si například koupí alespoň svíčku či zápalky, to se však mýlili.

Podle mluvčí společnosti Globus Lutfie Volfové měl řetězec na přípravu málo času kvůli vánočním svátkům. Ve většině hypermarketů se tak zboží zapečeťovalo až dnes brzy ráno nebo v noci. „Na všech hypermarketech jsme proto využili každé pracovní síly, protože příprava byla náročná. V tuto chvíli jsme již na toto opatření plně připraveni a zákazníci si zboží zakázané vládou nemají možnost zakoupit,“ řekla po ČTK.

Penny Market měl přistoupit většinově k oddělení zboží páskou a někde jej chystají dát pryč z regálů. I tam měli mít plno práce dnes ráno před otvírací dobou.

Stejně učinilo i Tesco, podle mluvčího řetězce Václava Koukolíčka se našli i velmi nemile překvapení lidé. „Pro část zákazníků to bylo nepříjemné překvapení, o dopadu přechodu na stupeň pět v obchodech nevěděli,“ vylíčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…