Nepříjemný pocit Věry Jourové. V ČT o něm obsáhle pohovořila

15.04.2016 20:57

O tom, proč Evropská komise trvá na přerozdělování uprchlíků mezi jednotlivé země EU nebo jak zabránit vzniku přistěhovaleckých ghett, se diskutovalo v dnešním Interview ČT24, jehož hostem byla eurokomisařka Věra Jourová.

Nepříjemný pocit Věry Jourové. V ČT o něm obsáhle pohovořila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Přiznala, že je jedním z mála eurokomisařů, kteří zdůrazňují nutnost kvalitní integrace uprchlíků. „Že si osvojí zákony té země, že je budou dodržovat. Že nebude existovat pnutí mezi nově příchozími a domácími,“ uvedla. Podle Jourové se všude v Evropě zhoršuje atmosféra. „Zejména v západní Evropě máme nad sebou hrozbu teroristických útoků a podle mnoha odborníků je to důsledek nedobré integrace v minulém století,“ podotkla.

Máme být solidární

Řeč přišla také na to, že Evropská komise stále trvá na přerozdělování uprchlíků mezi členské země EU. „Vaši kolegové nevidí, že přerozdělování uprchlíků do jednotlivých zemí už teď nefunguje? Proč tedy na něm trvají?“ zeptala se moderátorka. „Hodně zaznívá, že máme být solidární. A že jsme ve společné Evropě, užíváme výdobytky a ekonomické a sociální úspěchy společné Evropy. A že se tedy země nemohou zavírat před momentem, kdy by měly pomoci, kdy by měly být tzv. solidární. Tohle se hodně zdůrazňuje, když řešíme otázku vzájemné pomoci,“ odpověděla Jourová.

„Problém ale nastává v momentě, kdy ti lidé v některých zemích být nechtějí. Jak si komisaři představují, že přimějí uprchlíky, kteří budou vysláni třeba do České republiky, aby také v ČR zůstali? Protože jak vidíme, už ti uprchlíci, kteří sem přijeli dobrovolně, se vracejí zpátky a nechtějí tu žít,“ nedala se moderátorka odbýt. „U této debaty panuje přesvědčení, že by se nově příchozím měly vytvořit podmínky, aby se naučili jazyk a byli seznámeni s pravidly hry, především se zákony, a že musí být nápomocen přijímací stát, aby takové podmínky vytvořil a aby to zázemí tam bylo namístě. Já osobně jsem skeptická, vím, že to má své meze,“ reagovala Jourová.

Trestat se mají už přípravy na vycestování do Sýrie

Moderátorku také zajímalo, zda má EU plán, jak zabránit tomu, aby vznikala přistěhovalecká ghetta. Jourová přiznala, že no go zóny jsou základnou pro přípravu teroristických útoků. Francie a Belgie proto přitvrzují represe, zároveň prý ale zlepšují sociální systém, aby lidé žijící v no go zónách měli co ztratit. „Lidé bojující proti západní civilizaci nemají pocit, že by měli něco ztratit,“ podotkla eurokomisařka.

Prozradila, že v celé EU by měla platit směrnice, která má v jednotlivých zemích trestat už samotné přípravy na vycestování do Sýrie. Postihováni budou také všichni, kteří džihádistům poskytli v Evropě trénink, peníze či dopravu.

Moderátorka také poukázala na to, že podle dostupných zpráv je v Evropě už asi pět tisíc islámských radikálů. Jourová na to reagovala mimo jiné i tím, že tajné služby se musejí snažit dešifrovat zprávy v arabštině, což je jazyk teroristů.

Eurokomisařka přiznala, že když pobývá v Bruselu, má z tamější panující situace „nepříjemný pocit“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…