Neschopnost ubrečeného Babiše. Necháme ho v tom vymáchat. Ptali jsme se, co bude s jednáním o vládě a zda budou volby, a toto nám řekli kníže, Bělobrádek, Gazdík či Okamura

06.04.2018 15:18

ANKETA Jednání o vládě mezi ČSSD a ANO zkrachovala. Co tomu říkají a jaký postup nyní preferují čeští politici?

Neschopnost ubrečeného Babiše. Necháme ho v tom vymáchat. Ptali jsme se, co bude s jednáním o vládě a zda budou volby, a toto nám řekli kníže, Bělobrádek, Gazdík či Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Jednání o koalici ANO a ČSSD zkrachovala. Chcete za současných okolností předčasné volby?

87%
13%
hlasovalo: 6886 lidí

Ve čtvrtek večer Hamáček se Zimolou po schůzce s Babišem a místopředsedou hnutí Richardem Brabcem oznámili, že koalici nevytvoří. Babiš, který je prezidentem pověřen jednáním o sestavení vlády, na tiskové konferenci řekl, že další postup ANO bude záviset na stanovisku poslaneckého klubu hnutí a také postoji předsednictva ČSSD, které se sejde dnes. Oznámil také, že požádá o schůzku prezidenta.

Hamáček se Zimolou ve čtvrtek zdůvodnili návrh ukončit jednání s ANO tím, že hnutí nepřistoupilo na žádnou z nabídek, která by vyloučila účast trestně stíhaného Babiše ve vládě.

Podle Babiše se hnutí ANO snažilo vyhovět požadavkům, které sociální demokraté vznesli před jednáním. ČSSD podle jeho slov nabídku odmítla kvůli tomu, že nedostala Ministerstvo vnitra.

ČSSD jedná hlavně o korytech pro pana Zaorálka, Chovance, Hamáčka

ParlamentníListy.cz se politiků dotázaly, co krachu koalice mezi ANO a ČSSD říkají a zda by se mělo najít jiné řešení (případně jaké), nebo by měly být předčasné volby. Podle většiny politiků je krach jednání znakem neschopnosti Andreje Babiše sestavit vládu. Někteří ale míní, že požadavky ČSSD byly příliš vysoké vzhledem k jejímu volebnímu debaklu. Poslanci ANO, kteří regovali, si předčasné volby nepřejí, ani většina politiků, kteří se vyjádřili.

„Jednání ČSSD a ANO zkrachovalo, a je to proto, že ČSSD jedná hlavně o korytech pro pana Zaorálka, Chovance, Hamáčka a paní Valachovou. Takové jednání nehájí zájmy lidí v České republice, ale hájí zájmy korytářů a mafie v ČSSD. Je na hnutí ANO, jestli si vybere návrat k jednání o pozitivním programu, to znamená návrat k jednání s SPD – takové jednání odpovídá zájmům občanů. Od vyhlášení výsledků voleb vloni v říjnu drží SPD stále stejnou linii korektního, zásadového a konstruktivního prosazování našeho programu. Stále jsme připraveni jednat konstruktivně a férově v zájmu České republiky o sestavení vlády v zájmu zlepšení života lidí v naší republice,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Předseda ANO Andrej Babiš teď – skoro půl roku po volbách – vyvolává dojem, jako by tu byla nějaká neřešitelná situace, kdy se nedá sestavit vláda s většinovou podporou v Poslanecké sněmovně. Přitom při prvním pokusu sestavit vládu vlastně s nikým nejednal. Při druhém pokusu se nejprve dlouho nedělo zase nic a nyní jeho jednání s ČSSD po pár týdnech zkrachovala. Předseda ANO zavedl Českou republiku do politické krize. Buďto není skutečně schopen sestavit vládu podle pravidel parlamentní demokracie, nebo – a to je pravděpodobnější – vodí za nos veřejnost i prezidenta republiky, protože mu o žádnou jinou než jeho jednobarevnou vládu ani nejde. Ztratili jsme téměř 6 měsíců, kdy se předseda ANO snažil přesvědčit veřejnost, že takovýto stav je normální a že si na to máme zvyknout. Ale toto normální ve skutečnosti není. Pokud Andrej Babiš není schopen nebo ochoten sestavit řádnou vládu s většinovou podporou Poslanecké sněmovny, pak má dostat příležitost někdo jiný. Někdo, kdo představí plán a bude mít předpoklady vytvořit vládu v souladu s Ústavou. Ukončeme toto divadlo a vraťme se k normálním pravidlům parlamentní demokracie,“ míní předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.

„Je to neschopnost hnutí ANO a neochota se z jejich strany dohodnout, udělat kompromis. Je to ostuda a manažerské selhání premiéra v demisi,“ sdělil ParlamenntímListům.cz předseda KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Měli by v tom Babiše ještě delší dobu nechat vymáchat a nepropadat panice. Nejlepší pecen se připravuje dlouho při nižší teplotě pod pokličkou,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Předčasných voleb se nebojíme, nejsme si ale jisti, jestli by něco zásadně změnily. Nejsem příznivcem toho, aby pokaždé, když politici selžou ve vyjednávání, požadovali po voličích, aby znovu rozdali karty. Úkolem politiků je se dohodnout. A je to vždy odpovědnost vítěze voleb. V tomto případě hnutí ANO zatím selhalo. A to na neústupnosti jednoho člověka. Domnívám se, že nemůže nominovat jedna a tatáž strana trestně stíhaného premiéra, který v médiích opakovaně útočil na policejního vyšetřovatele své kauzy, a zároveň i ministra vnitra. Pokud by ANO nominovalo jiného premiéra, mohlo mít vládu už dávno,“ odpověděl redakci předseda STAN a poslanec Petr Gazdík.

Jalové přešlapování Babiše

 „Půl roku po volbách nejsme ani o milimetr blíže k vládě s důvěrou. Odpovědnost za to nese zejména vítěz voleb A. Babiš, ale i prezident Zeman. Není možné další týdny zavírat oči nad neexistencí vlády s důvěrou. Je třeba začít jednat vážně, nikoliv dosavadním stylem ‚hokus pokus‘,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

 „Andreji Babišovi se evidentně nechce dělit o moc a s 29,6 procenty zisku se chová, jako by získal víc než 50 procent hlasů. ANO má několik dalších možností pro sestavení většinové vlády, ale myslím, že Babiš kalkuluje s tím, že by mohl v dalších volbách posílit a vládnout sám nebo třeba jen s podporou jedné strany, např. KSČM. Náš volební systém, který je nemravně pokřivený Opoziční smlouvou, mu nahrává. I tak považuji za spíše nepravděpodobné, že by v předčasných volbách získal nadpoloviční počet poslanců. Nové volby by tedy mohly přinést obdobnou situaci, jakou máme dnes. Jinými slovy; nic by nevyrešily,“ míní místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu SPD Radka Rozvorala jednání mezi ANO a ČSSD o vládě zkrachovalo proto, že měli sociální demokraté přehnané požadavky, které popírají výsledky demokratických voleb. „Není tedy divu, že je hnutí ANO odmítlo. Řešení má v rukou Andrej Babiš jako vítěz voleb a prezident republiky Miloš Zeman. Naše hnutí SPD je připraveno o vládní spolupráci s ANO jednat, což ostatně říkáme od začátku povolebních vyjednávání. Na předčasné volby je ještě spousty času, jelikož nebyly vyčerpány všechny ústavní možnosti o sestavení vlády a ani voliči si předčasné volby nepřejí. To ostatně deklaroval i prezident republiky, který přímo řekl, že předčasné volby v žádném případě nepřipustí,“ vysvětlil Rozvoral.

„Politik musí komunikovat a hledat řešení, k tomu dostává důvěru od občanů. K nalezení řešení je zpravidla nutný kompromis. Hnutí ANO vyhrálo volby, má tedy nárok na sestavování vlády a logicky i pozici premiéra. Vládu s podporou však nelze vyjednávat způsobem ‚ber, nebo neber‘. Ten možná funguje v byznysu, v politice však ne, stejně jako se ukazuje, že stát řídit jako firmu je pouze naivní přelud. Podruhé pověřený premiér není v jednáních úspěšný, stabilní vláda s podporou po krachu jednání s ČSSD opět mizí z dohledu. Přitom se zdá, že pro Sněmovnu napříč politickým spektrem je hlavním problémem trestně stíhaný premiér,“ uvedl první místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a místopředseda strany Jiří Mihola.

„Hypoteticky vzato, s jiným premiérem by bylo možné funkční vetšinovou vládu vybírat hned z několika variant. S velkou pravděpodobností by taková konstelace lépe odrazila volební výsledky, než snaha vytvářet menšinovou vládu s toleranci ať už kohokoliv. Možnost, aby vznikla většinová koaliční vlada, která bude stabilní, tu nezáleží však na tom, zdali bude vítězné hnutí uprednostňovat zájmy této země, čímž se tolik zaklíná, anebo zůrazňovat důvody, proč něco nejde, a měsíc po měsíci prošustrovat velmi dobrou hospodářskou situaci, na níž by většinová vláda mohla stavět. Možná by bylo dobré také nahlédnout k sousedům do SRN, kde měli velmi složitou situaci, a na rozdíl od jalového přešlapování našeho premiéra v demisi se s ní dokázali popasovat ve prospěch své země,“ dodal Jiří Mihola.

Jsou zapotřebí předčasné volby, které snad politickou scénu pročistí

„Babiš s Faltýnkem předvedli svou neschopnost vyjednat koalici jako jasní vítězi voleb. Je nepřípustné, aby pokračovala současná vláda bez důvěry. Je tedy ke zvážení, aby se sněmovní strany domluvily na úpravě volebního zákona tak, aby metoda přepočtu hlasů na mandáty byla férová, a vyhlášení předčasných voleb,“ říká poslanec Pirátů František Kopřiva.

„Po tom, jak si Andrej Babiš s každým utírá boty, si neumím představit, kdo by s ním ještě jednal. Už teď je na postu premiéra příliš dlouho,“ reagoval poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Najde se jiné řešení. Já jsem pro menšinovou vládu s podporou SPD a KSČM,“ sdělil poslanec ANO Milan Brázdil.

„Krach jednání ukazuje, že u nás nejsou strany, které by byly schopny se v kritické mezinárodní situci domluvit na stabilní vládě, která bude hájit národní zájem. Jsou zapotřebí předčasné volby, které snad politickou scénu pročistí, a strany, které zbudou, přivedou k rozumu,“ míní europoslanec Jan Keller.

„Řešení samozřejmě je, a to od začátku stále stejné. Babiš nebude premiér, nebo budou mimořádně volby, a dále všechny ty matematické výsledky, kdo s kým za co. Já opakovaně ale říkám, že pro mne je nejpřijatelnější jednobarevná menšinová vláda s důvěrou, kterou poskytnou poslanci napříč Sněmovnou, nebo jen levice, aby se mohl Andrej Babiš ‚historicky znemožnit‘,“ říká místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

„Preferuji jiné řešení. Předčasné volby až jako úplně poslední možnost,“ reagoval psolanec ANO Miroslav Janulík.

„Je to zásadový postoj ČSSD – raději takto než nedůstojná pozice ČSSD. Řešení situace je na vítězi voleb, tedy ANO. A pokud se jiné řešení nenajde, mohou být za určitých okolností předčasné volby, což by však bylo největší selhání vítěze voleb, tedy ANO,“ míní senátor ČSSD Vladimír Plaček.

Znovu slyšet ubrečeného Andreje Babiše, kterému všichni ubližují…

„Všichni se dnes ráno probudili s pocitem ‚jednání o vládě skončila, budou předčasné volby!‘. Ale tak to není – zkusme se vrátit na zem. Máme za sebou teprve jedno hlasování o důvěře vládě, které se konalo v polovině ledna, tedy tři měsíce po volbách. Od případných voleb nás tak dle Ústavy dělí ještě dvě hlasování o důvěře vládě. Nebo se najde 120 poslanců, kteří by dobrovolně hlasovali pro rozpuštění Sněmovny? Předčasné volby nechce prezident ani premiér (ANO) a jimi víceméně kontrolovaná část Sněmovny (KSČM, SPD), ani ta část, která se teď bojí, že by se do Sněmovny již nevrátila (ČSSD) – dohromady 130 poslanců. Předčasné volby jsou tedy nepravděpodobné,“ myslí si poslanec ODS Karel Krejza.

„I kdyby se Andrej Babiš naštval, že už ho nebaví se s někým pořád ‚dohadovat‘ a že chce radši volby, tak je nebude chtít hned. Moc je příliš sladká a opojná. Ještě nemá nově obsazeny důležité posty ve složkách státu, upevněno napojení na dotace a vytvořen obraz premiéra, který konečně dává všechno do pořádku. Spíš se tedy můžeme těšit na další kola jednání o sestavení vlády, kdy Babiš bude jediný ‚rozumný‘ a všichni ostatní budou mít ‚neuvěřitelné požadavky‘ (že trestně stíhaná osoba nemá kontrolovat resorty vnitra a spravedlnosti). A teprve, když se to nepovede, tak nás čeká specialita prezidenta Zemana – úřednická vláda bez důvěry. No, a pak už třeba nové volby bude chtít i ANO, protože obraz bezchybného premiéra, který to myslí se všemi dobře, bude hotov, ‚odborníci‘ budou na všech důležitých místech státu a dotace potečou bez překážek. Anebo se pletu? Koho myslíte, že prezident jmenuje dalším premiérem?“ dodal Krejza.

„Znovu slyšet ubrečeného Andreje Babiše, kterému všichni ubližují, zatímco jeho ministři rozdali za PR statisícové sumy, je fakt komické. Babiš ukázal, že není schopen sestavit vládu a měl by odejít a nechat sestavení vlády někomu schopnějšímu. Andrej Babiš ukázal, že v tomto úkolu naprosto propadl,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Podpora SPD a KSČM...

„Jednání mezi ANO a ČSSD zkrachovalo, což se dalo čekat a tak nějak jsem s tím i postupně počítal při stupňujících se destruktivních požadavcích ze strany ČSSD na zásahy do programového prohlášení a na vládní posty. Nyní je na stole varianta hledání podpory menšinové vlády odborníků a expertů ze strany SPD a komunistů, za souhlasu prezidenta. Předčasné volby jsou až za neúspěšným případným třetím pokusem a nyní je zde teprve pokus číslo dvě.  Ze strany SPD se jedná o prosazování programu v rámci návrhu programového prohlášení vlády. To lze vyměnit za případnou podporu ve Sněmovně,“ říká poslanec SPD Radovan Vích.

„Předčasně volby jsou až to poslední řešení. ANO by mělo začít jednat o menšinovém kabinetu s podporou SPD a KSČM. Předpokládám, že oba subjekty jsou na takové jednání připraveny. Nám na rozdíl od ČSSD nejde o ministerská ani náměstkovská  křesla, ale o stabilitu a bezpečnou budoucnost republiky. Jsem však přesvědčen, že hnutí ANO musí provést personálni obměnu a nahradit neschopné  ministry, tedy nejméně Pelikána a Stropnického. Mám vážné výhrady i k odbornosti a možná i osobnostní způsobilosti dalších ministrů, ale to nechám na vyjednávacích týmech a jednotlivých garantech z našeho klubu,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„ČSSD přecenila svůj minivýznam a pustila se do vydírání ANO neúměrnými požadavky. Pokračuje do propadliště dějin. Babiš Hamáčkovi nabídl maximum možného. Myslím, že je jeho chybou, že to nepřijal. Na opozici si ČSSD bude jen hrát, protože to neumí a učit by se to mohla dlouho a hlavně od koho? Prezentuje-li se jako levicová strana, a půjde do jednoho šiku s pravicovými stranami? Navíc asi Hamáček podceňuje touhu Bělobrádka po účasti ve vládě. V minulosti tato strana už mnohokrát dokázala veletočem, že jí je jedno s kým, hlavně aby... Přiznám se, že nevím stále důvody odporu ANO k SPD při blízkosti jejich programů, přičemž by spojenectví v jakékoli formě situaci řešilo. Pokud se tedy tento vztah nezmění, byly by asi nejlepším řešením volby,“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

„Krach jednání jsem očekával. ČSSD je rozhádaná a ideově vyprázdněná, nemá žádný pozitivní program pro lidi. Celé vyjednávání bylo o stupňujících se požadavcích po korytech ze strany marginální ČSSD. Možnosti spolupráce stále jsou. Předčasné volby by znamenaly zbytečně vyhozenou miliardu korun,“ míní poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Podle poslance KSČM Jiřího Valenty je možností více a záleží jen na Andreji Babišovi, zda si nějakou vybere. „Jednou z nich jsou i předčasné volby, ale to by musel najít dalších 42 poslaneckých hlasů k rozpuštění Sněmovny, neboť prezident Zeman se vyjádřil, že on sám Sněmovnu rozpuštět nechce. Dle mého názoru by jistou šanci mohla mít menšinová vláda s tolerancí jiných subjektů,“ dodal.

„Dalo se to čekat. Otázkou byl jen důvod. Samozřejmě se bude ‚jednat‘ na různých úrovních dále. Vláda v demisi může vládnout dalších pět až osm až dvanáct měsíců. Předčasné volby jsou dost pravděpodobné,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Jsem přesvědčen, že předčasné volby nic nevyřeší. Jen prodlouží dobu jednání o vládě,“ podotknul poslanec ANO Rostislav Vyzula.

„To se dalo čekat, já to vidím na předčasné volby,“ komentoval situaci senátor ODS Jiří Burian.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…