Nesmí se šířit takové nesmysly, jako že mezi uprchlíky převažují mladí muži. Senátor Bublan vysvětloval, k čemu bude Chovancův úřad proti dezinformacím

02.01.2017 22:54

Senátoři František Bublan zvolený za ČSSD a předseda SPO Jan Veleba (SPO) debatovali v pondělních Událostech, komentářích České televize o vzniku nového úřadu proti terorismu a hybridním hrozbám. Podle Bublana je zřízení tohoto úřadu namístě. Přidal k tomu jednu zprávu o uprchlících. Zato Veleba centrum důrazně odmítá, protože podle jeho názoru bude zpolitizované. A nejen to.

Nesmí se šířit takové nesmysly, jako že mezi uprchlíky převažují mladí muži. Senátor Bublan vysvětloval, k čemu bude Chovancův úřad proti dezinformacím
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám zahájilo od 1. ledna 2017 svůj ostrý provoz. Úřad se bude zabývat i šířením propagandy a dezinformací v Česku. Je to správné, nebo jde o nepřijatelnou cenzuru svobody slova?

„Je to vhodné, protože v poslední době pozorujeme mnoho informací, které jsou mnohdy polopravdivé, nebo dokonce i lživé a které mohou ovlivňovat politickou situaci. Já si vždycky vzpomenu na tu informaci u nás, že mezi uprchlíky převažují mladí muži. Já jsem viděl statistiky, které říkají, že je to skoro půl na půl. Jen mírně převažují muži. A navíc dvacet procent tvoří děti,“ konstatoval Bublan.

Veleba kontroval, že lidé umějí číst a umějí psát a mohou sami rozpoznat propagandu. „Lidé nepotřebují instituci, která jim bude říkat, co je pravda a co není pravda,“ zaznělo z úst senátora Veleby. Uznal, že propaganda vždy existovala a existovat bude. „Ale já nesouhlasím s názorem, že přichází jen z jedné světové strany – z východu,“ doplnil předseda SPO. Paleta informačních zdrojů je dnes natolik pestrá, že si může každý občan sám zjistit, co je pravda a co lež. Na to nepotřebujeme nějaké úředníky, soudí Veleba. Nový útvar mu připomíná komunistický Československý úřad pro tisk a informace.

A vy si snad myslíte, že tento malý útvar o dvaceti mužích bude pouštět informace proti Spojeným státům, ptal se Veleba

Tento nový úřad prý navíc bude suplovat práci tajných služeb. S tím však nesouhlasil exministr vnitra Bublan. Tajné služby tu podle jeho názoru nejsou od toho, aby informovaly veřejnost. Tajné služby mají primárně informovat vládu. „A já mám osobní zkušenost, že za mnou chodí lidé, kteří se mě ptají na některé věci, které svědčí o tom, že těmto dezinformacím věří. A my jim to musíme vysvětlovat,“ konstatoval před kamerami Bublan.

Veleba si dál trval na svém. Nový orgán bude podléhat ministrovi vnitra a jako takový je politicky ovlivnitelný. Dnes v úřadu sedí Milan Chovanec (ČSSD), v budoucnu tam bude sedět někdo jiný a bude chtít poukázat na jiné zprávy. Bublan však tuto konstrukci odmítl. I on počítá s tím, že občan není hloupý a dříve či později by poznal, že si ministr připravuje vlastní propagandu.  

Veleba však okamžitě přešel do dalšího protiútoku, když připomněl, že budoucí prezident Donald Trump zpochybnil, že za hackerskými útoky na USA stojí Rusko. Neměli bychom zapomínat ani na to, že nepravdy z pera tajných služeb v podstatě rozpoutaly válku v Iráku v roce 2003. „A vy si snad myslíte, že tento malý útvar o dvaceti mužích bude pouštět informace proti Spojeným státům?“ položil řečnickou otázku Veleba. 

Bublan obratem zpochybnil vyjádření Donalda Trumpa. Budoucí prezident USA totiž nabízí jeden pohled a třeba ředitel německé tajné služby nabízí jiný pohled. Šéf BND totiž oznámil veřejnosti, že útoky provedené v USA jsou podobné útokům na německý parlament a tam se prý prokázalo, že za útokem stáli hackeři napojení na Rusko. Takže proti sobě můžeme postavit německé zpravodajce a Donalda Trumpa. Je to zkrátka názor proti názoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…