Nestabilita vlády ohrožuje přítok evropských peněz. Přijdeme o 233 miliard?

24.04.2012 12:09

Česká vláda dosud neví, zda přežije páteční hlasování o důvěře, které vyvolal sám premiér Petr Nečas (ODS). Česká ekonomika v minulosti opakovaně prokázala, že šlape i navzdory politickým turbulencím, ale tentokrát by jí případné vyhlášení nedůvěry vládě mohlo citelně zasáhnout. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Česku totiž hrozí ztráta až 233 miliard korun díky problémům s čerpáním evropských dotací.

Nestabilita vlády ohrožuje přítok evropských peněz. Přijdeme o 233 miliard?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Šéfové několika resortů mají problémy s čerpáním evropských dotací. Nejčastěji se hovořilo o ministerstvu školství nebo ministerstvu dopravy. Za zmínku stojí, že svého času obě ministerstva řídili někdejší přední politici VV, Josef Dobeš a nepravomocně odsouzený Vít Bárta. Dnes resortům šéfují jiní lidé a údajně usilují o napravení všech nedostatků, jenže pokud Nečasova vláda padne, ministři se k nápravě nejspíš nedostanou. Republice pak hrozí ztráta obrovských finančních částek.

Bruselské trable

„Mezi Bruselem a Prahou je momentálně "ve vzduchu" asi 108,3 miliardy, jež doposud nebyly ze strany Evropské unie proplaceny, k tomu je ještě třeba připočítat dalších 125,2 miliardy, které by měly být letos proplaceny příjemcům dotací. Ze státního rozpočtu a bez ohledu na to, zda se programy podaří znovu rozběhnout,“ píše server Aktuálně.

Vyplývá to z materiálu ministerstva pro místní rozvoj, které také vede někdejší stoupenec VV Kamil Jankovský. Analýza také dokládá, že do konce loňského roku bylo v rámci všech operačních programů vyplaceno ze státního rozpočtu přibližně 286,3 miliardy korun, zatímco z Bruselu dorazilo necelých 178 miliard, je však třeba upozornit na fakt, že jsou v této sumě zahrnuty i zálohy přesahující 66 miliard. Sečteno a podtrženo, příští ministry, ať už budou z jakékoli strany, čekají nemalé trable.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…