Neštěstí, tahle vláda! hlásá Němcová v ČT. Ale pak jí něco připomněli, nebude ráda

13.10.2020 8:32

Diletantismus, nepřipravenost, prošustrovaná důvěra lidí! Čerstvě zvolená senátorka tvrdě udeřila na vládu Andreje Babiše (ANO). Zdůraznila, že vláda si za půl bilionu koupila půl roku času na přípravu na druhou vlnu koronaviru, ale neudělala vůbec nic, což jen ukazuje, že už nemá právo vést tuto zemi. Babišův kabinet podle ní zachází s občany jako „s chovanci nápravného zařízení“. Jenže, přišla připomínka, která Němcovou pravděpodobně nepotěší.

Neštěstí, tahle vláda! hlásá Němcová v ČT. Ale pak jí něco připomněli, nebude ráda
Foto: Repro ČT
Popisek: Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

Vláda oznámila, že po svém jednání předstoupí v pondělí odpoledne před občany a oznámí další opatření určená na boj s koronavirem v Česku. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO dokonce avizoval, že v 8 večer promluví k národu. Ale nepromluvil. Jednání vlády se z odpoledne protáhlo do pozdního večera a premiér Andrej Babiš s kolegy předstoupil před veřejnost až v 10 hodin večer.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

Němcová dala v Událostech, komentářích České televize najevo, že pro toto zdržení nemá pochopení.

„Pochopení pro to nemám v žádném případě. Rozuměla bych tomu, že se tisková konference zpozdí, že jednání vlády je složité, ale tohle je přece výsledek celého konání vlády po celé měsíce. To se nestalo dneska, že se nebyli schopni domluvit. Ukazuje to diletantismus, nepřipravenost, prošustrovanou důvěru lidí a když vláda ztratila důvěru lidí, tedy tu pozitivní hodnotu, kterou když k vám mají, tak ji můžete požádat i o drastičtější opatření,“ upozornila Němcová.

„Ale ve chvíli, kdy je tato hodnota ztracena, a podle mě nenávratně, tak musíte sáhnout k tomu strašení a k věcem, které mě zvedají ze židle a jsem z nich hluboce nešťastná a jako občan uražená, protože pan ministr (vnitra, Jan Hamáček) vypráví něco o mrazácích s mrtvolami. Dneska jsme slyšeli pana premiéra, jak se staví k rodinám a k jejich bohužel zemřelým členům, a tak to bagatelizuje, že ‚to se stává‘ no tak zemřeli‘,“ rozohnila se před kamerami čerstvě zvolená senátorka.

Epidemie koronoviru vtrhla do Česka na počátku března, teď je říjen, uteklo tedy více než půl roku a to je podle Němcové dost času na to, aby si vláda připravila jasný plán, jak postupovat ve druhé vlně koronaviru.  Ale neudělala to. „A neudělala vůbec nic,“ vypálila Němcová. „Ukazuje se, že jsme pořád v bodě nula, že nebyli schopní koncepční práce. Já považuji tuto vládu za naprosté neštěstí pro tuto zemi a kdyby měla trochu cti v těle, tak zítra jde do Sněmovny a žádá o důvěru, protože se ukazuje, že tuto zemi už dál nemá vést ani jeden jediný den,“ hodila Němcová na kabinet ANO s ČSSD slovní granát.

Teď podle ní vláda ztížila situaci i tím, že rozhodla o zavření prvních stupňů základních škol, protože to maminky – zdravotní sestry postaví před dilema, jak vyřešit hlídání svých dětí. Stejně tak dělá chybu, pokud snad chce zakázat vycházet seniorům z domovů pro seniory. Němcová připomněla, že kolem těchto domů bývají parky či zahrady, kde by se starší občané pohybovat mohli.

„Podle mě je to nedomyšlené, uvařené horkou jehlou... Tohle je ukázka zoufalé vlády, která dělá nesmyslné, nepromyšlené kroky a s námi občany nezachází jako s někým, kdo si je najmul jako do služby, ale já mám pocit, že s námi zachází jako s nějakými chovanci nápravného zařízení,“ nedala se Němcová zastavit. 

Kroutila hlavou nad tím, že sám Babiš ani v této situaci není schopen přiznat, že udělal chybu. Věří však, že i navzdory zcela nekompetentnímu premiérovi, jak Němcová Babiše ohodnotila, občané situaci zvládnou.

Bloger Pavel Sántay však připomněl, že se Miroslava Němcová zařadila k lidem, kteří v létě na Karlově mostě oslavovali konec první vlny koronaviru. Podle Sántaye by proto teď raději neměla „lézt před kameru“.

„Němcová, která nechápala ani neúčast diváků na biatlonu v Novém Městě na Moravě teď nechápe tiskovku vlády a kritizuje opožděná opatření. Jo a jak byla v červnu na Karlově mostě také zapomněla. A má tu drzost lézt před kameru,“ uvedl bloger.

Pavel Sántay uhodil na Němcovou

Miroslava Němcová na Karlově mostě

Analytička Irena Ryšánková si také přisadila. „Miroslava Němcová? To je ta žena, co jí vadilo, že v Novém Městě se na jaře konal biatlon bez diváků, protože se přece nic neděje?“  zeptala se.

Irena Ryšánková položila otázku o Miroslavě Němcové

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…