Nestrašte lidi, řekl prý Vojtěch. COVID-19: Dusno ve vládě

14.09.2020 10:32

V době, kdy v České republice přibývalo kolem 300 nových koronavirových případů za den, začal v Česku fungovat Ústřední krizový štáb. V těchto dnech přibývá v Česku 1500 nově diagnostikovaných lidí s koronavirem a vládní ČSSD spolu s pravicovou opozicí volá po obnovení činnosti krizového štábu. Jenže předseda vlády Andrej Babiš (ANO) je razantně proti.

Nestrašte lidi, řekl prý Vojtěch. COVID-19: Dusno ve vládě
Foto: Facebook A. Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) jsou znovu ve při. Neshodnou se na tom, zda by v současné situaci bylo vhodné obnovit činnost krizového štábu. Hamáček spolu s pravicovou opozicí mají za to, že krizový štáb je třeba znovu oživit. Babiš je razantně proti. Podle informací deníku Právo se spolu s ním staví proti obnovení krizového štábu i epidemiolog Roman Prymula.

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

„Kam nás vede zlehčování situace vidíme dnes. Namísto štábu se premiér rozhodl pro jinou platformu a inicioval vznik Rady vlády pro zdravotní rizika. Stojí v jejím čele a za všechna následná politická opatření přijal politickou odpovědnost, což sám potvrdil,“ poznamenal Hamáček, který navrhoval nastartovat práci Ústředního krizového štábu už v únoru, ale se svým apelem uspěl až o několik týdnů později.

Obnovení krizového štábu prý navrhoval už v červenci, ale od ministra Adama Vojtěcha slyšel, že prý není třeba strašit občany.

Podle Babiše není k obnově činnosti Ústředního krizového štábu důvod právě proto, že existuje již zmíněná rada, která podle jeho názoru situaci zvládne. Předseda vlády sice uznává, že dovolil možná až příliš velké rozvolňování, ale jedním dechem dodává, že počty lidi s koronavirem rostou i v dalších zemích. Proto nevidí důvod k zavírání škol a jiných zařízení.

Pokud na covid umírá v Česku jeden až tři lidé za den, podle Babiše tu žádnou krizi nemáme. Zvlášť, když mají nemocnice dost volných lůžek, bude-li třeba někoho hospitalizovat. Premiér zdůraznil, že Česko má k dispozici na 4800 lůžek, ale obsazeno je jen 288.

Naproti tomu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek už v nedělní Partii televize Prima prohlásil, že krizový štáb je třeba obnovit.

Kalousek zdůraznil, že chytrá karanténa stojí a padá s tím, že je k dispozici technika a lidské kapacity ke trasování. Jenže tyhle kapacity tam nejsou a podle Kalouska je to jednoznačně chyba vlády.

Vy vždycky na něco zareagujete, pak pan (Marek) Prchal řekne, že je to špatně, tak to Babiš upraví... Nemůžete se nechat poručníkovat a řídit jedním bláznivým chlapem podle toho, jak mu radí Mára Prchal nebo jeho kartářka,“ pravil Kalousek k Lubomíru Zaorálkovi v narážce na marketingového experta Marka Prchala, s nímž premiér Babiš spolupracuje.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…