Netrapte zvířátka, prosí Pospíšil. Silvestr v poklidu

31.12.2021 21:59

Pro lidi zábava, pro zvířata traumatizující zážitek – silvestrovská noc představuje pro naše domácí mazlíčky, i venkovní a divokou zvěř, ten nejhorší den v roce. Ochránci zvířat v těchto dnech naléhají na lidi, aby snížili jejich utrpení a zřekli se zábavní pyrotechniky. A k podobným apelům přistupují i někteří čeští politici, jedním z nich je europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09): „K čemu je nám taková radost, která ohrožuje zdraví dalších živých tvorů,“ táže se na sociální síti, kde vyzývá k ohleduplnosti.

Netrapte zvířátka, prosí Pospíšil. Silvestr v poklidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil, TOP 09

Lidé se těší na oslavy spojené s koncem roku a příchodem nového, často ale zapomínají, jak moc jimi ubližují zvířatům, která za ně platí často i životem. Zábavní pyrotechnika jim totiž působí těžké trauma, šok a v horším případě také vážná zranění.

Samozřejmě ne každému je osud těchto nevinných tvorů lhostejný. Po internetu koluje nespočet rad a tipů, jak silvestr prožít v klidu a v bezpečí. Někteří politici neváhají a využívají svůj vlivný hlas k tomu, aby posloužil jako prosba všech němých tvaří.

„Já osobně nejsem žádný příznivec ohňostrojů a petard. Rozumím tomu, že mnozí z vás to mají rádi a silvestra si bez toho neumějí představit, ale moc vás prosím, zkuste se zamyslet nad tím, kolik tato ‚zábava‘ přináší utrpení a zranění zvířatům a jak moc zatíží životní prostředí…“ nabádá poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil.

Připomíná, že jde o zábavu, která stojí životy. „K čemu je nám taková radost, která ohrožuje zdraví dalších živých tvorů? A nemůžeme si opravdu tento den užít i bez toho? I proto jsem rád, že jsme v Praze tento druh ‚zábavy‘ omezili a prostor dostávají moderní technologie, které nikomu neškodí, a přitom dokážou vytvořit svět téměř pohádkový,“ prosí své spoluobčany, aby to dnes nepřeháněli s bujarým veselím, dělobuchy a ohňostroji.

„Je to o každém z nás, o určité ohleduplnosti k druhým, tak na to, prosím, zkusme dneska myslet…“ uzavírá Pospíšil svůj komentář k tomu, jak minimalizovat utrpení zvířat.

Následky užívání zábavní pyrotechniky totiž nejsou jen krátkodobé, stejně jako zvířata se často popálí i lidé a ze silvestra si odnášejí jen nemilé vzpomínky a pochroumanou psychiku na celý život.

Každým rokem se také zvyšují v noci ze silvestra na Nový rok počty zaběhnutých zvířat. Samozřejmě největší skupinu tvoří psi. I zde může být takové zaběhnutí pro zvíře fatální, následkem jeho dezorientace a šoku dochází k úmrtí zvířete po srážce s automobilem, vlakem a podobně.

Pokud jde o zvířata hospodářská, také u nich dochází ve velké míře ke zranění od petard a ohňostrojů, které dopadnou na pastviny, či ke splašení. Zemědělci každým rokem hlásí zranění nebo šok u řady svých zvířat, která následně několik dní nežerou nebo jen leží.


Volně žijící zvířata propadají panice, i ta pak končí pod koly aut, popletení ptáci se snadno zamotají v drátech elektrického vedení. Připomeňme například doslova hororový loňský silvestr pro labutě v Praze. Kvůli petardám měly utržená křídla, rozbité hlavy, protože vyděšené ve snaze ulétnout neřízeně narážely do tramvají a mostů. Několik z nich pošlo.

Bylo by bláhové doufat, že se letošní silvestr obejde bez dělobuchů. Něco ale udělat může každý z nás. Přinášíme alespoň pár základních tipů pro majitele psů a koček. Odhlučněte byt na maximum – nezapomeňte zavřít okna a zatáhnout závěsy, žaluzie – čím méně zvířata uslyší a uvidí, tím lépe.

Nenechávejte je samotné, rozptylte je třeba hrou s oblíbenou hračkou. Pokud můžete, vytvořte psům útočiště v klidné části bytu, kde budou mít vše, co potřebují. Se psy choďte ven s vodítkem a registrovaným čipem, nejlépe se úplně vyhněte době, kdy oslavy vrcholí. Venkovní kočku vezměte na noc raději domů, aby jí nehrozilo nebezpečí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …