Neumíte čerpat z EU, osočil Sobotka vládu. Moderátor: A co vaše kraje?

24.06.2012 15:34

Česku hrozí, že se kvůli netransparentnímu čerpání dotací z Evropské unie pro ně penězotoky úplně zastaví. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v nedělních Otázkách Václava Moravce vyzval ministra financí Miroslava Kalouska, aby vláda vyvodila důsledky z toho, že není schopná čerpat z EU, a podala demisi.

Neumíte čerpat z EU, osočil Sobotka vládu. Moderátor: A co vaše kraje?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

Na Sobotkův výpad proti Kalouskovi ovšem překvapivě nereagoval sám ministr, nýbrž moderátor. Ten poznamenal: "No podívejme se na vaše kraje, že." Narážel tím na pochybné čerpání eurodotací v krajích ovládaných ČSSD, naposledy kauzou rozhořel kraj Středočeský, z jehož vedení odešel David Rath, obviněný a toho času ve vazbě.

Sledujeme téma Rathovo zadržení

Rath byl policií zadržen s krabicí se sedmi miliony korun a mělo jít o úplatek za cílené přesměrování eurodotací na příslušné favorizované projekty. ČSSD čelí podobným podezřením i v jiných krajích.

Kalousek nicméně k výtce na vládu reagoval. Nejprve nechtěl spekulovat, zda vláda Petra Nečase rezignuje v případě, že nedokáže stabilizovat evropské peněžní toky. Později ale přisvědčil. "Jediný důvod existence této vlády je fiskální konsolidace," řekl Kalousek. "Takže v případě, že úmyslně a průkazně úmyslně zaviní neproplacené dvě miliardy, tak to je případ, kdy tento důvod existence vlády pomine."



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…