Neúprosná statistika: Ukrajina vede protiofenzivu. Ale ztratila víc území než Rusové

29.09.2023 10:30 | Monitoring

Deník New York Times přináší trochu jiné zprávy z Ukrajiny. Rusko chtělo dobýt celý Donbas, ale postoupilo jen o krok. Také Ukrajina dosáhla ve své protiofenzivě minimálních zisků. Navíc efektivní ruská obrana a opevnění způsobily, že každý útok byl extrémně nákladný. Devět měsíců krvavých bojů a minimální posun. Navíc Rusko získalo letos víc území než Ukrajina. Dlouhá patová situace by mohla oslabit západní podporu Ukrajině.

Neúprosná statistika: Ukrajina vede protiofenzivu. Ale ztratila víc území než Rusové
Foto: z internetu
Popisek: zisky ukrajinské protiofenzivy

Obě strany vstupovaly do letošního roku s velkými ambicemi. Rusko chtělo dobýt východní oblast Donbasu, zatímco Ukrajina chtěla rozdělit ruské síly útokem na jihu.

Ani jedna ofenziva ale podle New York Times (NYT) nevyšla podle plánu.

„Frontová linie po měsících vyčerpávajících bojů a těžkých ztrát zůstává v podstatě nezměněna,“ říká analýza dat New York Times z Institutu pro studium války s Critical Threats Project American Enterprise Institute.

Navzdory zprávám, které k nám putují z médií, podle analýzy dat Institutu pro studium války změnilo v srpnu majitele méně území než v kterémkoli jiném měsíci války.

„Zatímco Ukrajina dosáhla malých zisků na jihu, Rusko celkově zabralo o něco více půdy, většinou na severovýchodě,“ píše NYT.

Zajímavé jsou i další údaje plynoucí ze zmíněné analýzy, podle níž byl veden urputný boj doslova o každý metr území a neopakoval se rychlý průlom, který se Kyjevu podařil v Charkově v září loňského roku, kdy se ruská obrana zhroutila po překvapivém ukrajinském protiútoku.

Obě strany prý čelí podobným problémům. Bojují o pozice, které v některých částech východní Ukrajiny zůstávaly z velké části nezměněné po měsíce, nebo dokonce roky. Zkušení vojáci a velitelé, kteří byli zabiti, byli nahrazeni novými rekruty, kterým často chybí dostatečný výcvik.

„Ukrajinská protiofenziva se snažila prosadit přes široce otevřená pole na jihu. Čelí rozsáhlým minovým polím a stovkám kilometrů opevnění – zákopů, protitankových příkopů a betonových překážek – které Rusko postavilo minulou zimu, aby zpomalilo ukrajinská vozidla a donutilo je přesunout se do pozic, kde by na ně bylo možné snáze zamířit.

Když se sečtou zisky obou stran, Rusko nyní ovládá zhruba o 490 čtverečních km (188 čtverečních mil) více území na Ukrajině než na začátku roku.

Pro lepší představu je třeba si uvědomit, že jde zhruba o velikost Prahy.

Zdroj: New York Times. Ukrajinský zisk od 1. 1. 2023 je 370 km2 – ruský zisk od 1. 1. 2023 je 860 km2.

 

Všechny obětované lidské životy, všechna drahá zničená vojenská technika a všechny vynaložené miliardy dolarů padly tedy na konečný územní zisk Ruské federace, který není větší než rozloha našeho hlavního města.

Podle Mariny Mironové, výzkumnice v oblasti válečných studií na londýnské King’s College, se zdá, že ruské straně vyhovuje držení území, které již ovládá, a neusiluje o další územní zisky.

„Nic neztrácejí tím, že se nehrnou vpřed,“ uvedla.

Zajímavý je i další údaj, který říká, že ruské síly převyšují ty ukrajinské na bojišti v poměru téměř tři ku jedné. Pokud k tomu připočteme i počet obyvatel obou zemí, se kterými je možné počítat pro doplnění stavů, je na tom Rusko ještě lépe.

„Celá strategie na Ukrajině spočívá v tom, že Rusové nechají Ukrajince běžet proti této obraně, zabijí jich co nejvíce a zničí co nejvíce západního vybavení,“ dodala výzkumnice.

NYT píše, že zpomalení ofenzivy přináší pro Ukrajinu obrovská rizika.

„Pokud se ukáže, že je nepravděpodobné, že by se podařilo získat zpět velké oblasti Ukrajiny, podpora Západu by mohla slábnout, ať už kvůli nedostatku politické vůle nebo neochotě darovat další zbraně, zejména s ohledem na letité čekání na dodávky náhradního vybavení.“

„Rusko se snaží vyčkávat, dokud se Západ k Ukrajině neobrátí zády,“ popsala doktorka Mironová taktiku, která je nyní na frontě aktuální.

Ukrajina se proto snaží pokračovat v bojích a prolomit ruskou obranu na jihu.

Ale čas pracuje proti ukrajinské ofenzivě. Příští měsíc se očekávají vydatné deště a bahnitý terén by mohl zabránit použití těžkých vozidel, jako jsou nově příchozí americké tanky Abrams a tanky Challenger dodané Británií.

„Když je bahno a vyjedete se 75tunovým challengerem, prostě se potopí,“ objasňuje další možnou ruskou taktiku Mironová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pravdivé informace jsou , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽabiař , 29.09.2023 11:09:19
pouze z Ukrajinských zdrojů, jen si je musíte otočit o 180°!!! Dokonce ani ty z USA nešíří skutečnou pravdu!!!

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…