Neusser v ČT: Olympiáda byla neúspěch

21.02.2022 22:10

Zimní olympiáda v Pekingu skončila pro Česko dvěma medailemi. Znovu se debatuje, v jaké kondici český sport je. „Olympijské hry byly neúspěch,“ zhodnotil v pořadu Interview ČT24 Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury. Zmínil, kde má nejen vrcholový sport slabiny. Český sport upadá, potřebuje změnit systém a nebýt tak podfinancovaný; cesta k úspěchům bude dlouhá.

Neusser v ČT: Olympiáda byla neúspěch
Foto: pixabay.com
Popisek: Olympijské hry - ilustrační foto

Olympiáda je letos hodnocena spíše jako neúspěch pro Česko, s čímž Neusser souhlasí. „Nalijme si čistého vína, z pohledu získání medailí nemohou být tyto olympijské hry úspěšné při výpravě, jež byla 9. nepočetnější ze všech zemí, skončili jsme na 21. místě a získali pouze dvě medaile. Což prostě úspěch nemůže být,“ řekl k nejhorší medailové bilanci od roku 1994.

Chyba podle něj tak netkví ve sportovcích, problém sahá daleko do historie. „To nevyřeší jeden dva měsíce před olympiádou. Je to o principu systému, který tu je, a o financování. Chyba není ve sportovcích, kteří na olympijské hry odjeli. Ti jsou také součástí toho systému,“ uvedl.

„V tento okamžik je jednoznačně chyba, že Česko neprioritizuje český sport. Musíme zaměřit finance na úspěšné reprezentanty a na určitá odvětví. Ale ve všech disciplínách mohou chtít úspěchy velmoci jako jsou USA, Čína nebo Rusko. Česká republika s 10 miliony obyvatel a se 135 svazy prostě nemůže bojovat o medaile ve všech disciplínách. To je prostě fakt,“ pokrčil Neusser rameny.

Zklamal však biatlon a hokej, kterým je věnována velká pozornost a finance, ani tam však medaile nebyla. „V hokeji se nečekala medaile, to nemohli čekat lidé, kteří vědí, jakým stylem se vyvíjí za posledních deset let. Že čtvrtfinále by bylo jinak úspěchem. Biatlon zase potřebuje koncepci a dlouhodobě se připravovat, tam hrají ve výsledcích velkou roli i minimální nuance. Musíme nastavit jasný systém, který bude fungovat, protože zatím nefunguje,“ řekl, že to má několik příčin – (ne)prioritizace, finance, ale také výchova a trenéři.

„Já volám po změně už sedm let. Není to o tom, že se něco změní a hned začneme mít úspěchy. Je to dlouhodobě plánování, až v několika cyklech olympijských, něco má cyklus čtyřletý, jiný osmiletý,“ připomněl.

Problémy pak zobecnil následovně: „Dnes je nejvíce aktuální téma rozpočet. Reálně jde do sportu v České republice s jinými velikostí porovnatelnými zeměmi o dost méně. Rakousko investuje 20 miliard, Maďarsko 30 miliard, Švýcarsko 40 miliard. V Česku je to ale jen 5 miliard.

Dokud zde nebudeme mít stabilní rozpočet, který bude predikovatelný několik let dopředu, nemůžeme přece koncepčně pracovat. Je velmi důležité si tuto věc uvědomit,“ zdůraznil předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…