Neuvěřitelná arogance moci. To je prý jeden z důvodů plánovaných protestů

15.11.2012 10:44

Odbory a některé nevládní organizace pozvaly občany nespokojené s vládou i stavem společnosti demonstrovat 17. listopadu na Václavské náměstí pod heslem „Demokracie vypadá jinak". Organizátoři z platformy Stop vládě! dnes na tiskové konferenci nechtěli dopředu odhadovat počet účastníků akce.

Neuvěřitelná arogance moci. To je prý jeden z důvodů plánovaných protestů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti církevním restitucím na Václavském náměstí

„Pokud bychom to počítali podle nespokojených občanů, tak si myslím, že by nám Praha nestačila," poznamenal předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. Přijít by podle zástupců platformy měli všichni, kdo nesouhlasí s korupcí, stavem české politiky, ale i konkrétními kroky nynější vlády, například se schválením církevních restitucí či snahou spustit třetí pilíř důchodové reformy.

Neoliberální politiku prý nikdo nechce

Akce začne na pražském Václavském náměstí v 11:00 dopoledne, kdy tam bude možné diskutovat v připravených stanech. Od 13:00 má začít hlavní protest, uvedli dnes organizátoři. Ukončen bude zhruba po hodině a následovat má pochod přes náměstí na Národní třídu, kde bude ukončen proslovy účastníků událostí ze 17. listopadu roku 1989.

Protestní akce je v plánu právě v den připomínky takzvané Sametové revoluce. Organizátoři akce neplánují na demonstraci zajišťovat přepravu lidí, jako tomu bylo u poslední rozsáhlé akce 21. dubna. Tehdy proti vládním reformám protestovalo zhruba 100.000 lidí. K akci se přihlásili například aktivisté z iniciativ ProAlt, Za svobodné vysoké školy, Národní rada tělesně postižených, Svaz pacientů a několik desítek dalších.

Nikola Šimandlová z hnutí ProAlt na tiskové konferenci poukázala na aroganci vládní politiků, kteří nedávno schválili daňový balíček, ale i církevní restituce během noci s pomocí poslance nepravomocně odsouzeného za korupční jednání Romana Pekárka, který vystoupil z poslaneckého klubu ODS.

„Neoliberální vláda vládne s výrazně narušenou legitimitou, která se projevuje vytrvalými protesty proti této vládě. Tragikomičtější popis vlády údajné rozpočtové odpovědnosti by nevymyslel snad žádný dramatik absurdních her. Vyzýváme všechny, kdo nesouhlasí s touto vládou, aby přišli na demonstraci a řekli jasné ne neoliberální politice vlády, která zjevně nefunguje. Klíčové hlasování z minulého týdne je vrcholným projevem arogance moci," prohlásila Šiimandlová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…