Neuvěřitelné plýtvání: 238 tun obědů z jídelen končí denně v popelnici

11.02.2019 16:58

Server HlídacíPes.org se vložil do debaty o školních obědech zdarma pro děti základní školou povinné. Menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) a ČSSD tento plán sice před pár dny odpískal, ale prý je i tak třeba poukázat na fakt, o kterém se v souvislosti se školními obědy příliš nemluví. Na fakt, že se ve školních jídelnách vyhazují tuny nedojedených obědů.

Neuvěřitelné plýtvání: 238 tun obědů z jídelen končí denně v popelnici
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

V jedné z pražských základních škol se prý vyhazuje 15 třicetilitrových nádob plných zbytků za miliardy korun. Na školním dvoře pak stojí další dvě popelnice na biologický odpad o obsahu 240 litrů. I tady najdeme spoustu zbytků. To dokazuje, že s dětmi trpícími hladem, s nimiž často operují dámy z ČSSD Kateřina Valachová a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, by to nemuselo být tak zlé, kdyby se jídlem neplýtvalo.

„Ve školních jídelnách se podle realistických odhadů každý rok vyhodí tuny hotového jídla zhruba za 2,5 miliardy korun. Další vyplýtvané peníze souvisejí s vynaloženými mzdovými a režijními náklady. Když se HlídacíPes.org na Ministerstvu školství – v rámci debat o obědech zdarma – zajímal o to, zda někdo sleduje, kolik jídla se bez užitku vyhodí, odpověď zněla, že ministerstvo tento údaj nesleduje,“ napsal server.

Podle informací z Ministerstva životního prostředí se jen v roce 2017 vyhodilo ze školních jídelen na 39 tisíc tun potravin. Podle toho, co prozrazují zaměstnanci školních jídelen, se zdá, že se na školách vyhazuje něco mezi 20 až 35 procenty obědů. V konkrétních číslech to znamená, že se vyhodí asi 238 tun jídla denně.

Česká školní inspekce ve zprávě za rok 2017 varovala, že narůstá počet rodin, které nejsou schopné hradit školní stravování dětí. S tímto jevem se potýkají např. školy v Ústeckém kraji.

A pak je tu ještě jeden problém. Některým rodičům se nelíbí, že jídelny často nenabízejí obědy vhodné pro vegetariány a vegany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…