Nevzali jste si s sebou svačinu? Kalousek promluvil o schůzce s prezidentem Zemanem

15.11.2017 16:43

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek spolu se svým stranickým kolegou Markem Ženíškem předstoupili po schůzce s prezidentem před novináře. Šéf strany popsal, o čem s prezidentem republiky hovořili. Došlo i na otázku, zda je nemrzelo, že v Lánech nedostali oběd.

Nevzali jste si s sebou svačinu? Kalousek promluvil o schůzce s prezidentem Zemanem
Foto: Karel Sikora
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Velehradě

Kalousek novinářům oznámil, že s prezidentem debatoval i o ustavení Demokratického bloku sněmovních stran, které varují před vládnutím Andreje Babiše (ANO) bez důvěry. „Pan prezident nás ujistil, že dá panu Babišovi první, ale i druhý pokus na sestavení vlády, pokud bude první pokus neúspěšný,“ oznámil Kalousek.

Zeptal se prý prezidenta na to, proč nechce po Babišovi 101 podpisů poslanců, když je chtěl po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a také po někdejší kandidátce na premiérku Miroslavě Němcové (ODS). Miloš Zeman prý odpověděl, že tuto podmínku Babišovi nedával, aby ho nemohl nikdo vydírat. „To znamená, že Sobotka nebo Němcová vydíráni být mohli, zatímco Babiš nikoli,“ kroutil hlavou Kalousek.

Prezidenta prý ujišťoval, že TOP 09 nechystá žádné obstrukce při ustavování nové sněmovny. Zopakoval pouze, že chce mít jasno v tom, kdo vládní většinu tvoří. „Pokud tady existuje vládní většina, která chce umožnit menšinovou vládu hnutí ANO, tak toho předsedu zvolí. Ten, kdo bude volit nominanta hnutí ANO, a to jsme panu prezidentovi také řekli, je opozicí jen na oko,“ uvedl jasně Kalousek. Narážel tím především na otázku, jak se asi při hlasování zachovají Piráti.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„My jsme se dohodli, že si vyzvedneme volební lístky, ale neodevzdáme je, aby bylo zřejmé, kdo chce nechat vládnout menšinovou vládu Andreje Babiše, byť bez důvěry,“ doplnil předseda strany. O předčasných volbách spolu prý nehovořili.

„Tolik k tomu rozhovoru, který byl otevřený a věcný. Nemohu říci, že jsme spolu souhlasili v zásadních věcech, ale diskuse proběhla,“ chtěl se pomalu loučit Kalousek. Padl však dotaz, zda v Lánech neměli hlad, když je pan prezident nepozval na oběd. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček dopředu Kalouskovi vzkázal, že dostane jen kávu a dortík, protože jeho strana získala jen něco málo přes pět procent a do sněmovny pronikla jen tak tak.

„A nebylo vám líto, že vás pan prezident nepozval na oběd? Vzali jste si s sebou třeba svačinu?“ zeptala se jedna z novinářek. „My jsme dostali výborné domácí koláčky,“ pochvaloval si Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…