Než Křetínskému, to je radši znárodníme. Ve Francii nechtějí pustit „citlivou“ firmu

24.10.2023 9:44 | Monitoring

Miliardář Daniel Křetínský s oblibou investuje ve Francii. Pro některé francouzské zákonodárce je však dále „cizí“ osobou, i když ve Francii studoval a francouzsky hovoří. Když chtěl převzít krachující IT firmu Atos, republikáni i socialisté ve francouzském parlamentu se začali bránit, že by tím strategicky důležité oblasti padly do cizích rukou. A raději by firmu znárodnili, jak informovala agentura Reuters. Systémy firmy jsou totiž ve francouzských vojenských letadlech, lodích a její počítače dělají virtuální jaderné testy.

Než Křetínskému, to je radši znárodníme. Ve Francii nechtějí pustit „citlivou“ firmu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Podnikatel Křetínský v rozhovoru pro CANAL+

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí
Miliardáře Daniela Křetínského už ve Francii znají. Nedávno například prodal svůj podíl v proslaveném deníku Le Monde. Křetínský uvedl, že „bude i nadále podporovat francouzské tiskoviny a garantovat jejich nezávislost jako akcionář“ v časopisech Elle, Marianne či Franc-Tireur, „nebo jako věřitel“ deníku Libération.

Kromě toho se angažuje například v energetice, dle Mediáře má podíly i v řetězci supermarketů Casino a v televizní skupině TF1. 

A zřejmě se chtěl zapojit i do IT. Jak informuje zpravodajská agentura Reuters, v pondělí šla cena akcií francouzské IT firmy Atos prudce dolů. Důvodem byla obava ze znárodnění. Atos není v dobré situaci, akcie firmy od roku 2017 spadly o 97 %. A nyní kvůli těmto obavám o celých 12 % na dvacetileté minimum.

Proč by se firma znárodňovala? Navrhli to dva francoužští poslanci, republikán Olivier Marleix a socialista Philippe Brun. Mělo by se jednat o dočasné znárodnění, protože „suverenita Francie je ohrožena“. „Nemůžeme cizí společnosti dovolit převzít kontrolu nad těmito aktivitami, které jsou naprosto klíčové pro národní nezávislost,“ řekl Brun na síti X, s jasnou narážkou na Křetínského. Francouzské ministerstvo financí však Reuters sdělilo, že o znárodnění neuvažuje.

Atos v říjnu ustanovil předsedou představenstva Jeana-Pierra Mustiera, který měl mimo jiné odprodat část firmy Křetínskému. Miliardář by tak získal aktiva firmy, která jsou považována za strategicky důležitá v oblasti kyberbezpečnosti a superpočítačů. V politických kruzích vyvolala snaha Křetínského vstoupit do této oblasti odpor. Od republikánů se ozvalo, že je zde riziko, že francouzské superpočítače, na kterých se například dělají kalkulace jaderných testů, padnou do „cizích rukou“.

A od Bruna a dalších socialistů zase, že výrobky firmy Atos jsou ve francouzských vojenských letadlech a lodích. Atos má také kontrakt na vyhodnocování dat z olympijských her v roce 2024, které se budou konat v Paříži.

Republikáni i socialisté navrhli, aby byl upraven rozpočet. Republikáni žádají vyčlenění 500 milionů euro na znárodnění Atosu, socialisté pouze 390 milionů, protože nechtějí firmu znárodnit celou, jen dvě jednotky. Návrhy nebyly schváleny, k tomu by byla potřeba podpora vlády a vládní strany prezidenta Macrona. Zatím se očekává, že rozpočet bude schválen bez hlasování parlamentu přes zvláštní ústavní pravomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…