Nigel Farage odstupuje, ale neutíká před zodpovědností. Toto k jeho rezignaci píší čeští fandové Brexitu

04.07.2016 20:21

Odstoupení šéfa UKIP Nigela Farage z postu předsedy strany po jeho vítězném tažení za Brexit vyvolalo mnoho reakcí. Někteří se jej však vehementně zastávali a gratulovali mu k obdivnému výkonu dovést Velkou Británii na pokraj vystoupení z EU.

Nigel Farage odstupuje, ale neutíká před zodpovědností. Toto k jeho rezignaci píší čeští fandové Brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na konferenci Akce D.O.S.T. vystoupil i europoslanec Nigel Farage

Bývalý poradce pražského primátora a publicista Tomáš Haas si myslí, že Nigel Farage jednoduše dosáhl toho, k čemu se zavázal, a pak opustil službu lidu, protože měl splněno.

„Splnil svůj slib voličům a věnoval tomu velkou část svého života i své zdraví,“ psal Haas, podle kterého bývalý šéf UKIP „nenechal nic rozvrtaného“ a od ničeho neutekl. Zároveň si myslí, že to rozhodně není konec Faragovy politické kariéry. „Zaprvé – nic nerozvrtal. Své předsevzetí naplnil, své voliče uspokojil. Za druhé – žádné ‚sbohem‘ se nekoná.“

„Úkolem UKIP je nyní být očima a ušima britských euroskeptiků, nedovolit předsedovi Junckerovi, Herr Schulzovi Velkou Británii, jak požadují evropští fanatici, za její vyjádřenou vůli ‚potrestat‘,“ nedovolit jakékoliv britské vládě ustoupit ve složitých jednáních za hranice toho, co je nutné, a provést Británii složitým obdobím několika příštích let,“ uvedl Haas, který kritiku Faragova kroku považuje za předčasnou.

Velké podpory se však bývalému šéfovi UKIP dostalo ze strany Svobodných. Europoslanec Petr Mach strůjci Brexitu bez okolků gratuloval. „Smekám před ním, že dokázal vybudovat politickou stranu a dovést Brity k nezávislosti na EU,“ napsal a vyjádřil se, že se těší, až jej potká.

Podobně hovořil i další Svobodný, Martin Pánek. „Nigel Farage šel do politiky proto, aby dostal Velkou Británii z Evropské unie. Kvůli politice přišel o veškeré soukromí, zbankrotoval, poškodil si zdraví a málem zemřel,“ shrnul Faragovy oběti veřejnosti.

Skrze hashtag „#ThankYouNigel“ mu tak chtěl poděkovat za téměř třicetiletou oddanou službu. „Ale ne, lepší lidi zase lijou kýble hnoje,“ podotkl na adresu zlých jazyků, kteří Faragovu rezignaci odsuzují.

Krátkou poznámku si k tomu dovolil i Jindřích Šídlo z Hospodářských novin. „Farage pryč, Lang pryč, na pondělí, kdy se přece vůbec nic neděje, docela provoz,“ zmínil i odstoupení šéfa BIS Jiřího Langa.

Tomáš Haas o Faragovi:

Hloupé komentáře kritizující Nigela Farage za to, že rezignoval na funkci předsedy své strany prozrazují úroveň politické kultury kritiků.

Farage dosáhl toho oč usiloval. Splnil svůj slib voličům a věnoval tomu velkou část svého života i své zdraví. A pak, když toho, proč byl do funkce zvolen dosáhl, rezignuje.

Nenechal nic, jak tvrdí někteří z kritiků, "rozvrtané" ani nikam a od ničeho neutekl.
Neseděl na křesle ve své straně, protože si myslel, že to křeslo je jeho soukromým vlastnictvím.

Zachoval se tak, jak se dokázalo zachovat jen málo z našich politiků.

Politicky pracovat bude i nadále.

Vyčítají mu,že "jim to pěkně rozvrtal a pak sbohem".

Za prvé - nic nerozvrtal. Své předevzetí naplnil, své voliče uspokojil.
Za druhé - žádné "sbohem" se nekoná.

Farage bude jak sám říká, "dohlížet na postup jednání s Unií.

Na ta jednání nebude nominován ani on, ani někdo jiný z jeho strany.

Úkolem UKIPU je nyní být očima a ušima britských euroskeptiků, nedovolit předsedovi Juncekroovi, Herr Schulzovi, Velkou Británii, jak požadují evropští fanatici, za její vyjádřenou vůli "potrestat", nedovolit jakékoliv britské vládě ustoupit ve složitých jednáních za hranice toho, co je nutné a provést Británii složitým obdobím několika příštích let.

Na to nemusí Nigel Farage být předsedou své strany, stále bude jejím nejznámějším a nejlépe slyšitelným hlasem.

Takže škodolibá radost kritiků nad jeho odchodem, je trochu předčasná.

Petr Mach o Faragovi:

Nigel Farage rezignoval na post předsedy Strany za nezávislost Velké Británie (UKIP) poté, co dosáhl hlavního cíle - brexitu. Smekám před ním, že dokázal vybudovat politickou stranu a dovést Brity k nezávislosti na EU. Přeji mu vše nejlepší v osobním životě a těším se, až ho zítra uvidím!

Martin Pánek o Faragovi:

Nigel Farage šel do politiky proto, aby dostal Velkou Británii z Evropské unie. Kvůli politice přišel o veškeré soukromí, zbankrotoval, poškodil si zdraví a málem zemřel.

Když dosáhl po téměř 30 letech svého cíle, patří se mu poděkovat nebo pogratulovat (podle toho, na jaké straně stojíte). Ale ne, lepší lidi zase lijou kýble hnoje.

Tak aspoň za mě: ?#‎ThankYouNigel?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…