Nikdo to nevykrade! Kalousek a Drábek vysvětlovali důchodovou reformu

28.08.2012 13:28

Úspory lidí z druhého důchodového pilíře rozhodně nebudou mimo státní kontrolu. Navíc se budou naspořené peníze z tohoto pilíře dědit. Ministr financí Miroslav Kalousek je přesvědčen, že je vyloučeno, aby systém někdo zneužil.

Nikdo to nevykrade! Kalousek a Drábek vysvětlovali důchodovou reformu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Není pravda, že by stát nad druhým pilířem neměl kontrolu. Druhý pilíř shrnuje to dobré z obou dosavadních způsobů spoření na penzi,“ říká Kalousek a vysvětluje: „Úspory lidí zde budou hlídány velmi přísně, jako v případě průběžného pilíře, klient fondu ale bude mít zároveň daleko větší kontrolu nad tím, co se s nimi děje, tak jako ve třetím pilíři. O tom, že z druhého pilíře peníze nikam nemizí, budou konečně klienti informováni každoročním bezplatným výpisem, který zmapuje veškeré pohyby na důchodovém i majetkovém podúčtu.“

Sdělení TOP 09 k penzijní reformě ZDE

„Zásadním přínosem navrženého systému je možnost naspořené prostředky ve druhém pilíři dědit, což státní důchod nedovoluje,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Zatímco v průběžném pilíři, nehledě na to, kolik občan do systému za svůj život odevzdal, z něj získá zpět pouze to, co vyčerpá ve formě starobního důchodu, ve druhém pilíři peníze zůstávají,“ dodává. Občan má navíc možnosti nastavit čerpání našetřených peněz z II. pilíře tak, aby zabezpečil své nejbližší. A to buď na tři roky po jeho smrti, nebo v případě náhlého úmrtí v době do dvaceti let po odchodu do důchodu.

„Třetí pilíř funguje v České republice bezproblémově již sedmnáct let. Peníze ve druhém pilíři budou ale uloženy ještě bezpečněji,“ říká Kalousek, podle kterého budou prostředky ve fondech druhého pilíře přísně odděleny od ostatního majetku správce, tedy penzijní společnosti. Na veškeré hospodaření s majetkem klientů navíc bude dohlížet Česká národní banka. „Bude tedy uplatněn princip, kdy je zneužití prostředků prakticky vyloučeno,“ shrnuje Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…