Nohavicova odveta: Pomstili ho lidé. To se zruší těžko

09.03.2022 13:43 | Komentář

V Polsku zrušili koncert Jaromíru Nohavicovi, v Česku se mu v novinách nadává do užitečných idiotů, protože nechce vrátit ruské umělecké ocenění. A nakonec i zde začaly veřejné instituce signalizovat svůj postoj rušením koncertů. V Nohavicově popularitě mezi českými fanoušky se to ale neprojevilo ani náznakem, jeho květnové koncerty v pražském O2 Universu jsou již téměř vyprodány.

Nohavicova odveta: Pomstili ho lidé. To se zruší těžko
Foto: 4press.cz
Popisek: Jaromír Nohavica

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Zpěváku Jaromíru Nohavicovi zrušili koncert v Polsku a od počátku války na Ukrajině čelí posměškům a dotazům, kdy vrátí ruské státní vyznamenání Puškinovu medaili, kterou mu předával prezident Vladimír Putin.

„Co teď dělá pan Jarek,“ ptal se kdosi posměšně na Facebooku, když ve čtvrtek 24. 4. začala ruská invaze na Ukrajinu. Následovalo množství dalších poznámek i novinářských dotazů, na které písničkář reagoval, že nevidí důvod vracet ocenění udělené za kulturní spolupráci mezi národy.

Následoval ostrý komentář na webu Lidovky.cz od autora Ondřeje Bezra. Ten začal hloubáním, co se odehrává ve zpěvákově hlavě, a pak se rozparádil:

„Ve čtvrtek, kdy Putin spustil regulérní válku, jsem si byl jistý, že přece člověk, který sám zažil drsný útlak a má tolik písní o svobodě, musí barbarovi s velkopanskými choutkami hodit tuhle medaili pod nohy. Oč studenější pak byla páteční sprcha.“

Nohavicu v textu nazval „užitečným idiotem“ a sepsal mu veškeré jeho politické prohřešky, včetně „focení s Okamurou“ a převzetí českého státního vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

A nakonec se vysmál tomu, že Nohavica uspořádal streamovaný domácí koncert písní do nelehkých časů. „To je jen směšný pokus relativizovat naprosté dno, na které se dostal,“ odsoudil novinář ještě předtím, než koncert vůbec začal.

Zatímco v Česku vše zůstalo u novinového peskování, v sousedním Polsku, kde má těšínský bilingvní bard Nohavica také početnou fanouškovskou základnu, mu liberální vedení města Katovice rovnou zrušilo koncert naplánovaný na začátek dubna. Respektive jako provozovatel haly vypovědělo smlouvu jeho pořadateli.

Důvodem je jeho kladný vztah k Vladimiru Putinovi. „Nedokážeme si představit, že by se v době války Ruska s Ukrajinou u nás měl odehrát koncert,“ vzkázal pořadatel z organizace Katovice - Město zahrad. Rozhodnutí pozitivně kvitovali v opozičním deníku Gazeta Wyborcza. Po tomto článku Nohavicovi zrušila koncert i čtyři další města, kde měl vystoupit.

Inspiraci v Polsku našla olomoucká Univerzita Palackého, v jejíž hale měl zpěvák koncertovat na začátku května.

„Vedení univerzity se po důkladném zvážení rozhodlo ukončit jednání s agenturou, která koncert pořádá, o pronájmu Sportovní haly Univerzity Palackého. Důvodem tohoto kroku jsou kontroverzní postoje písničkáře, s nimiž se jako instituce neztotožňujeme,“ sdělil mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant. Ten zároveň zdůraznil, že vysoká škola se jednoznačně vymezuje proti válce na Ukrajině a proti jednání ruského prezidenta Putina. „Pořádání této akce v našich prostorách je tedy z morálního hlediska nepřípustné,“ zakončil prohlášení.

Již plakátovaný koncert byl od konce února terčem ostrých odsudků na sociálních sítích školy.

Svůj názor ale jasně vyjádřili ti, kteří do preferencí investují vlastní peníze - posluchači. Nohavica právě chystá dva koncerty v pražském O2 Universu. Pouhým nahlédnutím do internetového předprodeje je možné zjistit, že na oba koncerty aktuálně zbývá pouze několik lístků. Na 13. 5. je volných všehovšudy 15 míst.

A na 14. 5. pak zbývá 28 volných míst a to povětšinou na okrajích O2 Universa.

Nohavica současně ohlásil velký koncert v kulturním domě v Porubě, kde právě před čtyřiceti lety absolvoval své první veřejné vystoupení. Výtěžek z koncertu, pojatého jako výroční a připomínkový, má kompletně jít na účet Člověka v tísni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…