Normalizační čistka, psychopati ve vládě. Slyšte umělce, kteří odcházejí z Národního

03.08.2013 9:51

Po odvolání Jana Buriana z pozice ředitele Národního divadla dala řada jeho herců výpověď a zatím ji nikdo nestáhl. Přesto, že Jan Burian byl opět do funkce instalován. Někteří umělci hovoří o normalizaci, známí opouštějí zlatou kapličku. Odborníci se však shodují na tom, že Národní divadlo přežije i toto.

Normalizační čistka, psychopati ve vládě. Slyšte umělce, kteří odcházejí z Národního
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

První scéna zažívá horké dny. Po odvolání nového ředitele Národního divadla Jana Buriana a jeho návratu do funkce emoce neopadají a umělci dávají najevo nesouhlas s panujícími poměry.

Michal Dočekal, který se vzdal postu šéfa činohry ND, dokonce hovoří o normalizaci. „Mě docela uráží prohlášení, jako učinil pan Rusnok a po něm zopakoval ministr Balvín, že “kulturní fronta chce do vrcholných pozic obsazovat osoby ze svého středu“. Co to je?“ ptá se Dočekal v rozhovoru v LN.

Premiér Rusnok, když na tiskové konferenci informoval o návratu Jana Buriana do funkce ředitele ND, řekl, že se ukazuje, že kulturní fronta si nežádá otevřených výběrových řízení. „Kulturní fronta žádá toho, aby z jejich středu se vždycky vybral jeden předem určený zájemce, nejlepší osoba, a tak toho budou mít," řekl premiér. A právě tato slova pobouřila umělce.

V rozhovoru pro Lidové noviny také Dočekal uvedl, že kulturní fronta se v této zemi s opovržením říká lidem, kteří si především přejí dělat svou práci v důstojných poměrech. Ve svých prohlášeních jde však Dočekal ještě dál. „Nemiluju taková přirovnání, ale myslím, že takto se s lidmi jednalo za normalizace. Vyhazovy a nástup lidí se silnými žaludky, které jim umožňovaly dělat věci, ze kterých by se slušnému člověku udělalo špatně,“ okomentoval nastalou situaci.

Donutil: Já ho jako ministra nevnímám

Populární herec Miroslav Donutil patří k těm, kteří po odvolání Jana Buriana z Národního divadla odešli. Na otázku MF DNES původně nechtěl situaci příliš komentovat. „Protože nechci dojít do stejného plácání, jaké jsem slyšel ve čtvrtek v televizi,“ rýpl si do televizního vystoupení ministra Balvína.

Pak ale neodolal a spustil: „Byla to fatální amatérská práce úředníka, který je pověřen řízením kultury. Já ho jako ministra nevnímám,“ řekl známý herec.

Tisk přináší řadu reakcí herců Národního divadla na nastalou situaci. Například v Lidových novinách najdeme vyjádření Richarda Krajča, který říká, že se do Národního zatím nevrátí. „Toto je můj občanský postoj. Tady už totiž nejde jen o Národní divadlo, ale o to, jak se zachází s občany. To odvolání byla už pro mě poslední kapka.“

David Prachař v LN přirovnal chování vlády ke zběsilému autu. Výpověď prý stáhnout nehodlá. „Vláda jedná z minuty na minutu, tak neuvažují a nejednají ani psychopaticky založení lidé,“ říká Prachař.

I Miroslav Donutil v LN uvedl, že už prý po 22 letech v ND nemá zapotřebí se zúčastňovat „podobného chaosu“.

Přežije divadlo bez svých hvězd?

Musí se diváci obávat, že některé herce na prknech Národního divadla už neuvidí? Miroslav Donutil pro MF DNES řekl, že to není otázka ne něj, ale na ty, kteří divadlo povedou. „Ptejte se jich, jestli se všechno, co bylo naplánováno, opravdu uskuteční,“ říká populární herec. Donutil však také deníku řekl, že hodlá jednat s vedením divadla, a to v zájmu diváků.

MF DNES se také ptala odborníků, zda divadlo může vůbec přežít pokud ji opustí „hvězdy“. Odborníci prý soudí, že ano. Podle nich zlatá kaplička zažila odchody legend mnohokrát. Podle nich se zachvěla, otřásla, ale nespadla. "Na hvězdách to nestojí," tvrdí prý divadelníci.

Jindřich Gregorini, bývalý šéf Divadla na Vinohradech, dokonce v MF DNES tvrdí, že odchod hvězd, byť třeba typu Donutila, se na chodu první scény neprojeví nijak. „Můžete inscenaci přeobsadit, nazkoušet s jinými herci, stáhnout z repertoáru. Nebo v ní může dál hostovat, pokud bude chtít,“ vysvětlil Gregorini.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…