Norské fondy. Budete koukat, co všechno se z nich v této zemi platí

22.02.2019 8:33

Od roku 2004 přiteklo do Česka z tzv. norských fondů na 6 miliard korun. Peníze získalo asi tisíc projektů. Teď byla podepsána smlouva, podle které z Islandu, Norska a Lichtenštejnska přiteče dalších pět miliard. Proč nám je země, které stojí mimo EU, chtějí posílat? Server Aktuálně.cz nabídl odpověď.

Norské fondy. Budete koukat, co všechno se z nich v této zemi platí
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Norsko, Island a Lichtenštejnsko jsou tři země, které sice nejsou členy EU, ale využívají jejich výhod - volného pohybu osob, zboží, kapitálu a služeb. Ale není to zadarmo. Tyto země přispívají do rozpočtu EU nemalým množstvím peněz. Od roku 2004, kdy je součástí EU i Česká republika, tečou peníze i k nám. Jde o miliardy korun na podporu více než tisíce projektů.

Z peněz norských fondů byla opravena např. jezuitská kolej v Telči. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm mohlo díky penězům z Norska přesunout stavby lidové architektury, další peníze napomohly ochraně životního prostředí v Česku a napomohly zlepšení některých vzdělávacích programů pro mládež.

„Pátým nejdražším projektem v letech 2004 až 2014 byla podpora zavedení videokonferencí v resortu justice. Projekt spadal pod program Budování kapacit a spolupráce v justici a zajišťovalo ho Ministerstvo spravedlnosti. Projekt se podle informací Ministerstva financí Česku vyplatí. Díky němu totiž klesly náklady na převoz a zabezpečení osob, které si odpykávají svůj trest ve vězení, případně náklady na takzvané svědečné a znalečné,“ napsal server. Na tento projekt směřovalo 1,8 milionu euro.

Vyjmenovat všechny projekty, které byly podpořeny, by zabralo opravdu hodně času. Z norských peněz se platila např. rekonstrukce Strahovské knihovny. Peníze napomohly i obnově městské památkové rezervace v Jičíně, vybudování Národní kontrolní autority (NKA) a zajištění jednotné platformy pro vytěžování dat z informačních systémů Policie České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…