Norsko! Ukrajinskou vlajku neuvidíte, přesto peníze tečou. Hrozí kolaps policie... Nor hlásí problém

29.09.2023 18:55 | Monitoring

Norský publicista, bloger a překladatel Yngvar Brenna, střídavě žijící v České republice a Norsku, upozorňuje na vysokou norskou finanční podporu Ukrajině. Norsko samotné mezitím trpí nedostatečnými zdroji a personálem v oblasti zdravotnictví, školství a policie. Ukrajina přestává být prioritou Norů, ukrajinskou vlajku budete v Norsku hledat marně, říká Brenna.

Norsko! Ukrajinskou vlajku neuvidíte, přesto peníze tečou. Hrozí kolaps policie... Nor hlásí problém
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

„Ukrajina stojí před další válečnou zimou, a dokud bude trpět Ukrajina, máme trpět i my odlivem nepochopitelně velkých částek na Ukrajince u nich doma a u nás,“ napsal norský publicista Yngvar Brenna s tím, že peníze byly střádané zejména za účelem vyřešení problémů v Norsku.

Bloger upozornil, že podle německého ústavu IFW Kiel ze všech zemí světa podle hrubého HDP je právě Norsko, které Ukrajině poskytuje největší finanční podporu. Brenna uvedl, že norští politici přislibují na pomoc Ukrajině další a další humanitární či vojenskou pomoc a potřebným lidem v tísni poskytují potraviny a léky. Za paradoxní však označil fakt, že tyto samé nezbytnosti potřebuje i čím dál tím více Norů.

V blogu citoval norskou ministryni zahraničí Anniken Huitfeldtovou, která řekla, že „nejdůležitější je to, aby Ukrajině přitékala pomoc, kterou potřebuje, a způsobem, jaký potřebuje, a zavčas“. To uvedl jakožto příklad konsolidace „pochybného obrázku politiků, pro něž je důležitější být vnímáni jako stále větší humanitární velmoc než pomáhat doma“.

„Mezi akutně závažnější hrozby celému Norsku je zhroucení zdravotnictví, policie, školství a dalších klíčových resortů,“ napsal Brenna a dodal, že kvůli nízkým platům zvažuje odchod od policie šest z deseti zaměstnanců.

Lidé v Norsku podle Brenna nechápou, proč Norsko poskytuje peníze na zahraniční účely, ale ne tolik na ty tuzemské. Zájem veřejnosti o válku na Ukrajině též odeznívá, prioritou norských občanů není. „Jestli budete v Norsku hledat vyvěšenou vlajku Ukrajiny, tak povětšinou marně. Pro stále více Norů se stala novým symbolem bezuzdného, nekonečného plýtvání bez položené otázky, zda ona věnování vůbec něco změnila,“ prohlásil Brenna.

„Podle amerických výzvědných služeb ukrajinská armáda údajně nebude s to, aby dosáhla svých ofenzivních cílů, a podle Maksyma Dotsenka, ředitele Červeného kříže na Ukrajině, a norských sdělovacích prostředků je potřeba pomoc tak velká, že nikdy nebude stačit ani nejštědřejší dárcovství,“ uvedl Brenna a doplnil, že norský parlament v únoru schválil balíček na vojenskou, civilní a humanitární výpomoc v hodnotě 75 miliard, darováno bylo následně dalších 11 miliard. „Rozdávat peníze ostatních, to jim ale jde jako po másle,“ řekl k vládním politikům.

Připomněl také, že podle žebříčku míry úplatnosti se Ukrajina v roce 2022 umístila ze 180 zemí na 116. místě. „Kolik té pomoci ve finále opravdu prospěje potřebným a kolik se ztratí cestou?“ nadnesl otázku bloger. Pomoc Ukrajině se podle jeho názoru rozdává uspěchaně, což je pro „nedodržování procedur a pravidel ideálním zázemím“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nikdy nemůžete dát Ukrajině tolik, aby to nedokázali vyprat, rozkrást, nebo zašmelit..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePuhýš s jedním kmínem , 29.09.2023 19:10:26
Holt mají naši ukrajinští přátelé svá národní specifika...

|  16 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …