Nouzový stav: Babiš domluvil. K mikrofonu Blatný... Ne, Bartoš chce první. Skrumáž ve sněmovně

19.11.2020 8:54

Před poslance předstoupil předseda vlády Andrej Babiš a všechny požádal o prodloužení nouzového stavu o 30 dní do 20. prosince. Zdůraznil, že lidé nesmí podlehnout falešné představě, že je v boji s koronavirem vyhráno. „Očekávám, že i nadále budeme dodržovat všechna opatření a nebudeme pořádat žádné vánoční večírky,“ pravil Babiš. A strhla se skrumáž...

Nouzový stav: Babiš domluvil. K mikrofonu Blatný... Ne, Bartoš chce první. Skrumáž ve sněmovně
Foto: FB A. Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se jal poslancům vysvětlovat, proč vláda žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní do 20. prosince. Nouzový stav trvá od října. Podle předsedy vlády ale musí pokračovat.

„Potřebujeme ve zdravotnictví uvolnit kapacity na ostatní naléhavou péči. To je taky důležité a ministerstvo zdravotnictví to má v plánu, doufám,“ uvedl předseda vlády.

A ačkoli na začátku podzimu prohlašoval, že vláda nechystá tvrdý lockdown, a když už jeho vláda uzavřela Česko do karantény, prohlašoval, že to není kompletní lockdown, protože opatření by mohla být ještě tvrdší.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

Jenže dnes ve Sněmovně sám uznal, že jeho vláda vyhlásila v Česku tvrdý lockdown, když se dovolával rakouského rozhodnutí o uzavření země.

„Rakouský ministr zdravotnictví dokonce prohlásil, že se inspirovali českým příkladem, kde tvrdý lockdown přinesl výsledky,“ zaznělo z úst premiéra s tím, že dnes se řada zemí dostává do situace, ve které bylo Česko před pár týdny.

„Rád bych znovu zdůraznil, abychom nepodléhali falešné představě, že je vše za námi, očekávám, že i nadále budeme dodržovat všechna opatření a nebudeme pořádat žádné vánoční večírky,“ apeloval Babiš na své spoluobčany.

Všechny žádal, aby Vánoce slavili v kruhu rodinném.

„Děkuji za pozornost a za pochopení,“ rozloučil se premiér.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) poté přečetl jména poslanců, kteří chtějí vystoupit k tématu přednostně jako předsedové politických stran či politických klubů.

Přednostně chtěl promluvit předseda Pirátů Ivan Bartoš, předseda STAN Vít Rakušan, předseda poslaneckého klubu KSČM Zdeněk Ondráček a předseda SPD Tomio Okamura

O slovo se však přihlásil i ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný a předseda Sněmovny Radek Vondráček žádal předsedy, zda by ministrovi neumožnili promluvit jako prvnímu. Zprvu se zdálo, že se tak stane. „Ono to dává smysl, děkuji za pochopení,“ pravil Vondráček.

Když v tom se přihlásil Bartoš a trval na tom, že chce využít svého přednostního práva a promluvit ještě před ministrem Blatným. „Já se omlouvám pane ministře, ale jestli tedy klub Pirátů trvá na tom, že Bartoš využije své přednostní právo, tak by vystoupil pan Bartoš a pak by vystoupil pan ministr," poznamenal Vondráček.

A v tom se najednou situace změnila.

„A už jste strhl lavinu. Už všichni trvají na tom, že vystoupí. Já nevím, jestli by nebylo lepší nechat napřed promluvit ministra zdravotnictví, ale respektuji parlament,“ povzdechl si Vondráček.

K řečnickému pultíku se postavil Ivan Bartoš a udeřil na celou Babišovu vládu, když připomněl, že v létě Babiš tvrdil, že virus slábne a vláda situaci zvládá. „Nyní již nešlo lidem tajit pravdu. Zemřelo přes 6 tisíc osob,“ nešetřil kritikou Bartoš, který konstatoval, že vláda situaci zlehčovala a doufala, že ji občané podpoří v krajských a senátních volbách. „Chyběli nám lidé a kapacity testovat, trasovat a izolovat, protože je někdo zapomněl posílit,“ kroutil hlavou Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Chtěl vědět, zda se situace nebude opakovat.

Zdůraznil také, že lidé, kteří musí zamířit do karantény, potřebují od státu odpovídající finanční podporu. Pokud ji nedostanou, budou se bát o živobytí, nenechají se otestovat a mohou virus dál šířit.

Členů kabinetu se také ptal na to, proč si lidé smí koupit kupříkladu boty v supermarketu, ale v menší prodejně už ne a vyzval ministry, aby tento problém vyřešili.

Po několika minutách skončil a ukázalo se, že ostatní řečnící se rozhodli pustit k mikrofonu ministra Blatného, za což jim Vondráček poděkoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…