Nová klinika na Bulovce nesouvisí přímo s ebolou, prohlásil ministr Němeček

25.08.2014 17:50

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu mluvil o vybudování nové kliniky pro vysoce nakažlivé choroby v pražské Nemocnici Na Bulovce. Současné pracoviště je na špičkové úrovni, ale jeho prostředí tomu neodpovídá. Plán na vybudování kliniky prý nemá přímou souvislost s virem ebola. Přesto může tato hrozba stavbu urychlit.

Nová klinika na Bulovce nesouvisí přímo s ebolou, prohlásil ministr Němeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Nemocnice Na Bulovce už rok usiluje o směnu pozemku s hlavním městem. Chtěla by na něm postavit oddělení s 12 lůžky pro pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Podle Němečka to nemá souvislost s probíhající epidemií viru ebola v Africe.

Infekční klinika na Bulovce je špičková. Ale prostředí tomu neodpovídá

„Ta plánovaná nová infekční klinika na Bulovce nemá přímou souvislost s virem ebola. Infekční klinika na Bulovce má špičkovou úroveň, ale to prostředí tomu neodpovídá. Jde o to pomoci, aby ti lékaři i pacienti byli skutečně v prostředí, které tomu odpovídá,“ vysvětlil v ČRo.

„Za posledních 100 let jsme si odvykli uvažovat o tom, že jsou nemoci, které neumíme léčit,“ upozornil ministr zdravotnictví. Podle něj ebola představuje problém hlavně pro rozvrácené země v Africe. Ale i my bychom si měli uvědomit, že nás moderní medicína nedokáže ochránit před vším.

Ministerstvo zdravotnictví prý na novou infekční kliniku vyčlenilo 65 milionů korun. Další peníze by do stavby investovala sama nemocnice. Roční provoz by měl podle serveru iDnes.cz stát kolem 15 milionů korun.

3,5 procenta k platům nezastaví odchod lékařů do zahraničí

Němeček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu také prozradil, že jeho ministerstvo bude analyzovat ekonomickou situaci nemocnic i možnost zvýšení platů lékařům o 3,5 procenta. Zvýšením mezd i zlepšením systému postgraduálního vzdělávání by rád udržel mladé lékaře v České republice. V současné době dochází k jejich odlivu do zahraničí, kde dostávají za stejnou práci mnohem vyšší plat.

„Přidáním 3,5 procenta k platům nemůže zastavit odchod lékařů. Nalijme si čistého vína, protože v některých zemích je profese lékaře mnohem lépe placena,“ připustil Němeček a dodal: „Kromě těch platů, které neumíme vyřešit ze dne na den, je ten problém českých lékařů postgraduální vzdělávání.“

V některých případech lékař po šesti letech studia musí čekat dalších sedm let, než je mu dovolena samostatná práce. „Já se vůbec nedivím mladým lékařům, že jsou nespokojení a že odcházejí,“ komentoval Němeček.

Zákaz kouření v restauracích teď nepodpořím

Ministr se vyjádřil i k chystanému zákonu o zákazu kouření v restauračních zařízeních. Prý takový zákon teď nepodpoří, protože jeho tým připravuje komplexní zákon, který bude řešit jak kouření v restauracích, tak užívání alkoholu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…