Nová koaliční smlouva se odsouvá. Místo dohody si jdou strany po krku

25.03.2013 9:05

Ačkoliv si koalice LIDEM, ODS a TOP 09 stále drží většinu ve sněmovně, otevřeně přešla do fáze vzájemného útočení. Podle deníku Právo nejsou strany už tři měsíce schopny se dohodnout a místo podpisu nové koaliční smlouvy si jdou po krku a každý hraje sám za sebe.

Nová koaliční smlouva se odsouvá. Místo dohody si jdou strany po krku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu mimo jiné byl i výběr strategického investora do společnosti České aerolinie a.s.

O tom, že závazek koaliční spolupráce vzal za své, svědčí podle Práva i tahanice o šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu. "ODS má obrovské vnitřní problémy, a to se projevuje mimo jiné ve špatné komunikaci," připustil šéf klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Strany se podle něj řídí spíše programovým prohlášením.

Že ani platná koaliční smlouva nezaručí fungující spolupráci, přiznává i vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. "Pravidla jsou vždycky tak dobrá, jak dobří jsou ti partneři, kteří se na nich dohodnou," řekla pro Právo.

"Už pět týdnů jsme se nesešli," popsal pravý stav věci jeden z členů pracovní skupiny, která má novou koaliční smlouvu na starosti, Jaromír Drábek (TOP 09). Podle něj to znamená, že o novou smlouvu není zájem.

Nová smlouva bude

To ale rezolutně popírá ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). "Důvody, proč jsme se teď nesešli, byly ryze pracovní, ministři byli na zahraničních cestách, takže jsme nebyli schopni sladit termíny," uvedl s tím, že je přesvědčen, že nová koaliční smlouva do konce volebního období bude uzavřena.

Jednání ale rozhodně budou komplikovaná. Jednotlivé strany se už teď nedokáží dohodnout například na takzvaném švarcsystému. ODS je totiž pro "ukončení šikanózní kontroly živnostníků", s tím ale TOP 09 zásadně nesouhlasí. Spor vedou strany také kvůli podpisu fiskálního paktu EU, který chce v nové koaliční smlouvě zakotvit TOP 09, nebo kvůli osudu sKaret.

"Místo hledání shody se tak koaliční strany v poslední době spíš soustředí na sestřelování partnerů," dodává Právo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…