Nová konzervativní strana by měla dost hlasů. Ale s podporou Klause

15.08.2011 20:07

Iniciativa D.O.S.T. by prý uvítala, kdyby se na politické scéně objevila nová strana, konkrétně konzervativní. Zaštítil by ji Václav Klaus, kterému za dva roku skončí mandát prezidenta. Podle šéfa agentury STEM by taková strana i měla šanci.

Nová konzervativní strana by měla dost hlasů. Ale s podporou Klause

"Byla by tu potřeba jasně konzervativní strana, která by se hlásila k myšlenkám, které už v 90. letech prosazoval Václav Klaus. Pravicových, ostatně i levicových stran, je tu sice už hodně, ale je tu řada lidí frustrovaných, že opravdu konzervativní není žádná z nich," uvádí jako důvod, proč by taková strana měla vzniknout, šéfredaktorka revue Fragmenty Ivana Haslingerová pro server iDNES.cz. Sama je také signatářkou D.O.S.T.

Související: Zástupci D.O.S.T. předali protestní dopis americkému velvyslanci 

Tato iniciativa stejně jako prezident Václav Klaus kritizuje například Lisabonskou smlouvu, evropskou integraci, stejně tak její signatáři protestovali i proti pochodu homosexuálů v rámci Prague Pride. Aby se ale nová konzervativní strana prosadila, musel by za ní jednoznačně stát právě Klaus.

"Prezidentova podpora je zatím stále relativně vysoká, i když v poslední době přece jen klesla. Pokud by se na takovém projektu podílel, ta strana by mohla těžit z chyb existujících stran a přes pět procent by se dostat mohla," podporuje takovou myšlenku i šéf agentury STEM, která se zabývá veřejným míněním, Jan Hartl.

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora

Kdyby taková strana vznikla, rád by se projektu účastnil i Ladislav Bátora, personální ředitel na ministerstvu školství. "Před třemi týdny jsme strávili s panem prezidentem skoro půl druhé hodiny. Pochopitelně jsme i o tom mluvili. Vycítil jsem z toho velice otevřeného hovoru s panem prezidentem, že i po odchodu z funkce se chce účastnit politického života," řekl Bátora.

Hartl však varuje, že podpora prezidenta je sice veliká, ale myšlenky D.O.S.T. moc lidí nezastává. Proto není možné, aby nová strana vznikla pouze z tohoto hnutí, musí být zaštítěna jménem Klause. Ten sám na jaře prohlásil: „Nestáhnu se do soukromí." Co to ale bude konkrétně znamenat, zatím není jisté.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…