Nová petice! Kvůli muslimům! Kateřina Jacques: Ano. Táňa Fischerová: Ano. Peszynski: Ano. Kdo další?

07.09.2017 13:44

Publicista, hudebník a aktivista František Kostlán uveřejnil na serveru Aktuálně.cz petici, ve které dostává za uši předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Za svůj výrok o muslimech. Sobotka nedávno prohlásil, že další muslimy už v Česku nechceme a později svůj výrok obhajoval.

Nová petice! Kvůli muslimům! Kateřina Jacques: Ano. Táňa Fischerová: Ano. Peszynski: Ano. Kdo další?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Skupina humanitárních a politických aktivistů vyzývá v petici premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby se omluvil za svůj výrok o muslimech.

„Rádi bychom Vás upozornili, že náboženskou svobodu v naší zemi zaručuje Ústava ČR, v mezinárodním právu je vyjádřena ve Všeobecné deklaraci lidských práv (1948) a diskriminaci uprchlíků podle náboženství také zakazuje Ženevská konvence z roku 1951. Vaše výroky ohledně muslimů jsou tedy v rozporu s našimi i mezinárodními zákony a dohodami. Svým jednáním se tedy dopouštíte zavrženíhodné generalizace a rozdělování lidí podle jejich náboženského vyznání a poskytujete jako předseda vlády podporu těm lidem, kteří nejsou schopni rozlišovat a vnímat jednotlivého člověka podle toho, jak skutečně jedná, ať už slovy nebo skutky,“ píší aktivisté.

Celou petici a seznam jejích signatářů naleznete zde

Signatáři jsou přesvědčeni, že je třeba čelit vlně nenávisti, která se proti muslimům v poslední době vzmáhá nejen v Česku. Premiér by proto neměl tuto nenávist ještě podporovat. Zvláště ne proti malé komunitě českých muslimů, kteří se normálně integrovali do společnosti.

„Žádáme Vás tedy, abyste se muslimům, které jste tímto prohlášením urazil a rovněž jim i uškodil, veřejně omluvil,“ zdůrazňují občané podepsamí pod peticí.

Najdou se mezi nimi Kateřina Jacques, bývalá prezidentská kandidátka Táňa Fischerová, Tomasz Peszynski, bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková či Petr Uhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…