Nová pražská koalice podepíše koaliční smlouvu v pondělí

09.11.2018 13:16

Zástupci nové pražské koalice Pirátů, Prahy Sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) podepíšou v pondělí koaliční smlouvu a programové prohlášení. ČTK to dnes sdělili zástupci stran. Strany se v uplynulých týdnech již dohodly na kandidátovi na primátora, kterým bude lídr Pirátů Zdeněk Hřib. Domluveno mají i obsazení rady a magistrátních výborů. Koalice má v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. Vítěz voleb ODS a dosud vládnoucí ANO budou v opozici.

Nová pražská koalice podepíše koaliční smlouvu v pondělí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídři České pirátské strany, Praha Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 + STAN) představili své programové prohlášení i nové členy Rady hl. m. Prahy

Vedle koaliční smlouvy strany podepíšou ještě další společné dokumenty. „Součástí bude program, odpovědnosti za jednotlivé gesce v radě a koaliční mechanismy,“ sdělila ČTK zastupitelka Michaela Krausová (Piráti).

Náměstky primátora budou Adam Scheinherr (Praha Sobě), Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) a Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). Za Piráty budou v radě ještě Vít Šimral a dosavadní zastupitel Adam Zábranský, za Spojené síly pro Prahu Hana Marvanová a Jan Chabr (TOP 09). Radními za Prahu Sobě se stanou Hana Třeštíková a Milena Johnová.

Lídři Spojených sil Jiří Pospíšil a Prahy Sobě Jan Čižinský v radě města neusednou a budou předsedy zastupitelských klubů svých stran. Europoslanec Pospíšil navíc bude předsedat magistrátnímu výboru pro evropské záležitosti. Čižinský zůstane starostou Prahy 7.

Nová pražská koalice se podle programového prohlášení zaměří na stavbu silničních okruhů a metra D, umožní výstavbu na brownfieldech a chce také opravovat byty a přidat peníze učitelům. V plánu má vysazování nových stromů a do rozhodování o výstavbě hodlá zapojit veřejnost.

Volby v Praze vyhrála ODS, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…