Nové podrobnosti ke smrti miliardáře Kellnera: Pilot s propadlým školením, navigátor pod drogami

30.09.2023 17:39 | Monitoring

Některé dosud neznámé okolnosti nehody vrtulníku, při níž v roce 2021 na Aljašce zahynul český miliardář Petr Kellner, odhalila závěrečná zpráva amerického úřadu pro vyšetřování dopravních nehod. Ta upozorňuje na pochybení pilota a na drogy v krvi horského průvodce.

Nové podrobnosti ke smrti miliardáře Kellnera: Pilot s propadlým školením, navigátor pod drogami
Foto: Reprofoto výroční zpráva PPF
Popisek: Miliardář Petr Kellner (1964-2021)

Vyšetřovatelé z amerického úřadu pro bezpečnost dopravy za hlavní příčinu nehody považují pochybení a špatné proškolení pilota Zacharyho Russella, z jehož profesní složky vyplynulo, že nikdy neabsolvoval cvičení v přistávání na horském hřebenu pro vrtulník, který osudný večer pilotoval. Dlouhé vyšetřování prokázalo, že před nehodou nebyl vrtulník nikterak poškozen.

Každý rok měl pilot Russell podle předpisů podstoupit přezkoušení pro situaci s nechtěnými meteorologickými podmínkami při letu podle přístrojů. Takové školení však splnil 14 měsíců před nehodou, uvádí server iROZHLAS.cz.

Dalším zásadním pochybením, které mohlo negativně ovlivnit Rusellovo pilotování, byl jeho nejbližší spolupracovník, kterým je podle předpisů lyžařský instruktor. Ten by měl s pilotem koordinovat místa přistávání a vzletů a identifikovat možná rizika.

Podle amerických vyšetřovatelů byl však lyžařský instruktor v době nehody pod vlivem drog, konkrétně amfetaminu a kokainu. „S ohledem na hladiny naměřené v jeho krvi byl vedoucí lyžařský průvodce pravděpodobně ovlivněn účinky drog v době nehody,“ stojí ve zprávě.

Drogy byly zjištěny i u druhého lyžařského průvodce, který před adrenalinovým sportem zřejmě užil marihuanu. Stopy psychoaktivní látky THC v krvi vedly vyšetřovatele k závěru, že ji užil, ale že v době nehody už „nebyl výrazně ovlivněn účinky“.

Záchrana zříceného vrtulníku, která mohla rozhodnout o životě Petra Kellnera, který nehodu přežil, ale zemřel v důsledku několika hodin čekání na pomoc, se zpozdila pochybením dvou firem – té, která provozovala adrenalinovou aktivitu, a firmy vlastnící letoun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …