Nové vedení ČSSD zjistilo, že je spíš nálada jít do opozice, lidé mě varovali, že nás podrazí, říká Babiš

07.04.2018 21:46

Vládní jednání ANO s ČSSD ve čtvrtek večer definitivně skončila a v sobotu delegáti sjezdu sociální demokracie tento konec posvětili. Premiér v demisi Andrej Babiš však trvá na tom, že pro případnou spolupráci udělalo ANO maximum a sociálním demokratům učinili velkorysé nabídky. „ČSSD se do vlády nechtělo, nové vedení zjistilo, že ve straně je nálada jít do opozice,“ uvedl Babiš v internetové televizi XTV a prozradil, jak budou vypadat jeho následující kroky.

Nové vedení ČSSD zjistilo, že je spíš nálada jít do opozice, lidé mě varovali, že nás podrazí, říká Babiš
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Už to vypadalo, že k sestavení vlády s důvěrou je premiér v demisi Andrej Babiš opravdu blízko, avšak nakonec naděje na vyjednání vládní koalice ANO a ČSSD padly. „Samozřejmě mě to celé mrzí, dali jsme do toho strašně moc energie. Strašně moc jsme chtěli, aby tady vznikla stabilní menšinová vláda za podpory programové s KSČM,“ řekl premiér s tím, že byl skutečně velmi překvapený, že ČSSD odmítla jejich velice velkorysou nabídku. „Ustoupili jsme téměř ve všem,“ dodal.

Nejdřív podle premiéra vypadalo vše nadějně. Že se nehnou z místa, bylo hnutí ANO jasné prý ve chvíli, když zjistili, že jediný cíl vyjednávacího týmu pana Hamáčka bylo ministerstvo vnitra, kde Hamáček bude ministrem vnitra. „Tomu vůbec nerozumím, sociální demokracie říkala, že chce jít do vlády, aby plnili program. Jednání jsme pak přerušili a já s těžkým srdcem pustil i ministerstvo práce a sociálních věcí, což je vlajková loď ČSSD,“ řekl a dodal, že nechápe, že sociální demokraté nekývli na tak velkorysou nabídku, jakou byla například i nabídka ministerstva spravedlnosti.

Tomu, že sociální demokracie tak moc trvala na resortu vnitra, prý Babiš nerozumí, vysvětlovali mu to prý tak, že je to pro ně symbol. „Já jsem se ptal, co má ministerstvo vnitra společného s jejich programem, opravdu jsme se tomu strašně divili. Hlavně na postu ministra vnitra je pan Metnar, který je profesionál celý život pracující v policii,“ uvedl premiér.

„Já mám pocit, že nové vedení ČSSD asi zjistilo, že členská základna nechce do vlády s naším hnutím a nálada je spíše jít do opozice,“ prozradil premiér svůj názor na to, proč jednání s ČSSD nakonec tak rychle zkrachovalo. „Četl jsem různé spekulace v tisku, na twitteru, že to spíše udělali naschvál, ani nepředložili náš návrh k jednání sjezdu. Pokud je pro ČSSD víc pozice ministra vnitra pro pana Hamáčka než ministerstvo práce a sociálních věcí, tak to si neumím vysvětlit,“ zopakoval Babiš.

Cesta zpátky podle premiéra nejspíše už není. „Po našich velkorysých nabídkách, které jsem upřímně ani sám nečekal, museli mě mí kolegové přemlouvat, stále nerozumím rétorice ČSSD. Pan Zimola říká, že jsme někoho uráželi, ale není to tak, hodně sociálních demokratů uráželo mě osobně. Mnoho našich voličů nám nadávalo, že s nimi jednáme a říkali, že nás znovu podrazí,“ připomněl premiér s tím, že to přesto chtěli zkusit, ale dopadlo to nečekaně.

„Pokud bude mít hnutí ANO pocit, že jsem brzda, tak jsem připraven to řešit,“ ujišťoval Babiš s tím, že všichni občané ale věděli, že hnutí vedl do voleb on a že je kandidát na premiéra. „Chci, aby lidé věděli, že vláda je funkční a že opravdu pracujeme,“ řekl s tím, že s Okamurou a komunisty nikdy vládnout nebudou. „Požádal jsem pana prezidenta o termín, poslanecký klub zasedne v úterý,“ upřesnil.

  • Celý rozhovor ZDE

Od teoretických koaličních partnerů premiér často slýchává, že je vyloučené, aby ve vládě byl trestně stíhaný člověk, natož premiér. Je podle něj vyloučené, aby soud určil, že je v kauze Čapí hnízdo vinen. „Tato kauza přišla pět týdnů před volbami a bylo to jasné ovlivnění voleb. Čapí hnízdo slouží lidem, je v tom miliarda, podobný projekt neexistuje. Je to politicky motivovaná, objednaná záležitost,“ uzavřel Babiš s tím, že jako politik má čistý stůl a podnikal podle zákonů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…