Na dnešním mimořádném brífinku ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) uvedl, že stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh. Z důvodu zjištění, že asi sedm set kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely.
Ukazuje se, že tato informace je pouze částečně pravdivá. Na povrch vyplývá, že za tak obří dodávkou polského masa stojí firma Animalco, která je spojená s holdingem Agrofert. Společnost Agrofert je však podle jejího mluvčího Karla Hanzelky v pozici poškozeného. Společnost odmítá, že by k nákaze došlo její vinou. Zvažuje proto, že maso z Polska už dovážet nebude.
Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům. Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.
Veterináři již dříve uvedli, že maso z problémových polských jatek, které šlo do Prahy, v sobě nemělo salmonelu. Už dříve vyloučili přítomnost veterinárních léčiv, smyslově bylo také v pořádku. Nyní příchozí maso z těchto jatek nepocházelo.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.
autor: nab