Nového ředitele bych chtěl do tří měsíců, říká dočasný šéf NKÚ

21.02.2012 19:06

Nejvyšší kontrolní úřad dočasně vede jeho viceprezident Miloslav Kala. V pořadu Interview 24 popsal, jaké změny úřad čekají a kdy by měl být vybrán nový ředitel.

Nového ředitele bych chtěl do tří měsíců, říká dočasný šéf NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

„Musíme přesvědčit veřejnost, že si zasloužíme důvěru a návrat na výsluní,“ řekl Kala k současné situaci po odsouzení Františka Dohnala, který ještě jako ředitel odmítl kontrolu úřadu, kterou požadovala Poslanecká sněmovna.

Kontrolu umožním, slibuje Kala

Atmosféra byla v NKÚ napjatá už delší dobu. „Tato situace se promítala mezi všemi zaměstnanci,“  řekl Kala. Ten nyní chystá personální změny. „Hovořil jsem s několika desítkami osob a převážnou většinu z nich jsem ujistil, že se jich personální změny týkat nebudou,“ vysvětlil. „Není to vyřizování účtů,“ dodal viceprezident.

Pokud by se Dohnal očistil, stejně by podle Kaly musela proběhnout nová volba. Nejdůležitější je ale podle něj brzy zvolit ředitele nového. „Přál bych si, aby to bylo do dvou, tří měsíců,“ prohlásil. Představu o tom, kdo by to měl být, má.

Jádrem sporu mezi Dohnalem a Poslaneckou sněmovnou byla kontrola NKÚ, kterou Dohnal odmítl. „Pokud kontrolní výbor bude mít vůli tu kontrolu provést, tak já to umožním,“ tvrdí Kala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…