Novičok? Hybridní fantasmagorie, chytá se za hlavu zkušený Jan Schneider. Je to skutečně zázračná látka...

04.09.2020 9:15

Bezpečnostní analytik Jan Schneider shrnul protichůdné informace, které se šíří ohledně účinků nervové látky novičok. „Autoři největších hybridních fantasmagorií se snaží novičoku uplést bič a napráskat jím Rusům,“ píše ve svém komentáři pro Prvnízprávy.cz, kde se zároveň zamýšlí na tím, kdy se novičok objeví v Bělorusku.

Novičok? Hybridní fantasmagorie, chytá se za hlavu zkušený Jan Schneider. Je to skutečně zázračná látka...
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jan Schneider v pořadu Horké téma

Schneider úvodem zmínil několik značně rozdílných tvrzení, které se o této nervově paralytické látce tradují: Je prý sovětské provenience, ale novičokem ji nazvali na Západě. Prý je dvousložková, ale občas prý také funguje z jednoho flakónku. Je to prý nervový plyn, který se prý ale dá také namazat na kliku. Je prý prchavý, ale občas prý vydrží hodiny, dny – ba týdny. Účinkuje prý okamžitě, ale někdy prý také s prodlevou. Prý má obrovský smrtící účinek již v malém množství, ale prý dá se též přežít (pouze to má ten důsledek, že přeživší osoba zmizí – jako se to stalo Sergeji Skripalovi).

„Nikdo na světě ho prý nemá, kromě Ruska, ale v nejednom státě jsou prý schopni novičokem zasažené léčit, k čemuž potřebují mít vzorek novičoku. Co se účinného rozptylu týče, v Salisbury prý novičok vážně zasáhl i zasahujícího policistu, v případě prý novičokem zasaženého Alexeje Navalného se desítkám lidí kolem něj v Rusku nic nestalo (je však možné, že byl něčím otráven až v Německu),“ pokračuje Schneider.

„Jinými slovy, novičok je pracovní název pro univerzální prostředek, kterým se snaží autoři největších hybridních fantasmagorií slepit své ubohé a děravé konspirační teorie, aby alespoň pro ty nejblbější dávaly zdání nějakého smyslu. Jinými slovy, snaží se uplést z novičoku bič, napráskat jím Rusům, a ještě přitom vonět po konvalinkách,“ konstatuje bezpečnosntí analytik.

Spolu s tím mu na mysli vystává temná předtucha, určená běloruským aktivistům: „Zdá se, že je jen otázkou času, než se novičok objeví něco vyřešit v Bělorusku. Nebude-li totiž vývoj situace splňovat očekávání Západu, dávejte si pozor, kdo vám nese kelímek s čajem! Putin opravdu nemůže ohlídat zdraví a životy všech, kteří mu sice pilně utrhají na cti, ale když je jejich snažení marné, mohou posloužit ještě jednou, nakonec, jako oběti,“ dodává Schneider závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…