Novinář: Volby nedopadly špatně. Spolek přátel ochmelky byl bit jako řešeto

03.11.2013 8:26

Povolební situace v Česku není tak zoufalá, jak se zdá a jak o ní všichni mluví. Jan Růžička působící na Aberystwythské univerzitě ve Walesu a dopisovatel České pozice předkládá důvody k optimismu. Nejenže ČSSD nevyhrála přesvědčivě a ODS dostala za vyučenou, ale například zemanovci byli biti jako řešeto.

Novinář: Volby nedopadly špatně. Spolek přátel ochmelky byl bit jako řešeto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Jan Růžička považuje volby za úspěch. Nevyhráli je komunisté, ani nesourodý spolek, který podporoval exprezident Václav Klaus, nezískal příliš hlasů. Neoslnil prý ani  Tomio Okamura. „Každá z těchto variant by byla špatnou zprávou o stavu demokracie v postkomunistické zemi,“ píše pro Českou pozici Růžička.

Situace se jeví v podstatě z mnoha důvodů dobrá, míní Růžička. Za prvé sociální demokraté nevyhráli příliš přesvědčivě a ani komunisté v době vleklé hospodářské krize nijak výrazně nezískali. Dále propadla taková uskupení, která mají za to, že nejlépe by se společensko-politickou krizi podařilo vyřešit, kdyby se Česko více uzavřelo samo do sebe.

Na kult osobnosti nikdo není zvědavý

Důvodem k optimismu je podle badatele ve Velké Británii v Department of International Politics na Aberystwyth University i to, že se lidovcům podařil navrátit do Parlamentu a taky, že ODS dostala za vyučenou. „Ukázalo se, že nelze dosáhnout volebního úspěchu, pokud je strana dlouhodobě namočená v korupci,“ píše na České pozici s tím, že i TOP 09 dostala varování. Nemá podle něj důvod ke spokojenosti a může přemýšlet, jak se vyhnout osudu ODS.

Zvlášť barvitě se Růžička zmiňuje o SPOZ. „Strana práv občanů (Spolek přátel ochmelky) – Zemanovci byla bita jako řešeto. Na strany založené na uctívání kultu osobnosti tedy nikdo není zvědavý,“ míní. To podle něj ostatně potvrdily i neustále vyjadřované obavy o budoucnost  Andrejem Babišem vedeného hnutí ANO.

„Člověk nemusí být nakloněn Babišovu hnutí ANO a dělat si iluze o jeho tvůrci, ale srovnávat ho s Věcmi veřejnými a připisovat jeho úspěch dobrému marketingu je analyticky chybné,“ komentuje Růžička výsledek voleb Aberystwythské univerzity ve Walesu.

Sečteno, podtrženo - prý není čeho obávat. „Situace není tak zoufalá, jak se zdá a jak o ní všichni mluví,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…