Novináři, kteří odešli od Babiše, píší: Proti Válkové už jsou všichni kromě ANO

08.05.2014 8:10

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) dál čelí ostré kritice za to, jak postupovala při odvolání bývalého šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. Podle serveru Echo24.cz se proti ní v bezpečnostním výboru sněmovny utvořila koalice. Za ministryní prý stojí už jen její ANO. Zaznívají dokonce hlasy o pohrdání Parlamentem.

Novináři, kteří odešli od Babiše, píší: Proti Válkové už jsou všichni kromě ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Bezpečnostní výbor sněmovny požádal ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), aby s patřičnými podklady osvětlila, proč se rozhodla odvolat bývalého generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala. Existují totiž pochybnosti, zda se tak stalo v souladu se zákonem a zda brzy nebudeme mít dva šéfy věznic podobně jako nedávno dva policejní prezidenty. Na dodání informací už přitom policie má jen dva dny.

Hrozí chaos

„Její jednání a chování hraničí s pohrdáním Parlamentem. Dosud jsme od ní žádné informace ani podklady, které jsme žádali, nedostali,“ potvrzuje Daniel Korte z TOP 09. „Nikoho tak arogantního, který pohrdá sněmovnou, jsem ještě v politice neviděla. Ona veřejně říká, že nikomu odpovídat nebude, protože nemusí. Výbor pak ale těžko může plnit svou kontrolní roli,“ přidává se bezpečnostní expertka ODS Jana Černochová.

Zdrženlivý postoj vůči jednání ministryně projevuje i její koaliční partner ČSSD, resp. předseda výboru a člen této strany Miroslav Váňa. Ten si postěžoval, že podklady od Dohnala poslanci už mají, zatímco na Válkovou musí stále čekat. Podle serveru se prý proti Válkové staví snad všichni poslanci, zastání má jen u hnutí ANO, které ji nominovalo na post ministryně.

Celá věc má přitom jeden velký háček. Soud teoreticky může označit kroky stávajícího ředitele věznic Pavla Ondráška za od počátku neplatné. A to by mohlo mít paralyzující účinek na Vězeňskou službu i vězně samotné, protože generální ředitel činí zásadní rozhodnutí. Upozorňuje na to poslanec Zdeněk Bezecný z TOP 09.

Ministryně možná Dohnalovi zavařila v kariéře

Dohnal byl do funkce jmenován na základě služebního zákona, ale odvolán z ní byl na základě zákona o vězeňské službě. Kvůli tomu také nebyl „přemístěn“ do aktivních záloh a zřejmě přišel o zajímavý pracovní post. Když byl odvolán, hledal se policejní prezident a podle Chovance by se jím stal právě Dohnal, pokud by byl součástí aktivních záloh.

„Ano, kdyby byl přemístěn do aktivní zálohy, tak podle právního rozkladu, který ministerstvo v té době mělo k dispozici, by se automaticky stával policejním prezidentem,“ tvrdí ministr.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se prozatím odmítá do sporů vkládat. Ministryni ale vzkázal, že vláda je podle Ústavy odpovědná právě sněmovně a poslanci proto mají právo požadovat vysvětlení od Válkové. Podle Sobotky by si měla paní ministryně udržet co nejvyšší míru profesionality.

Připomeňme, že na serveru Echo24.cz působí i novináři, kteří původně pracovali pro mediální skupinu Mafra. Poté, co ji koupil současný ministr financí Andrej Babiš (ANO), se projevily neshody a žurnalisté se s Babišem rozešli ve zlém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…