Novinářský expert z BBC ujišťoval v Českém rozhlase: Ona se ta důvěra lidí v pravdu jednou vrátí

13.07.2018 18:35

Novinář a historik John Tusa byl hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Novinářský expert z BBC ujišťoval v Českém rozhlase: Ona se ta důvěra lidí v pravdu jednou vrátí
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Tusa, jenž dříve pracoval v BBC, hovořil o proměně médií. „Změnila se bezpochyby technologie, která umožňuje neuvěřitelné věci. Ještě před 30 lety jsme neměli digitální kamery. Když přišly, vše se změnilo. Na jakoukoliv událost je možné reagovat vlastně okamžitě,“ sdělil. Novinářská disciplína se podle něj nezměnila stejně jako odpovědnost vůči čtenářům a posluchačům.

„Věřím, že všichni přistupují ke své práci odpovědně. Bez snahy ji manipulovat,“ podotkl. „Pokud se politici rozhodnou, že změní zákonný rámec ve své zemi, udělat to mohou. Tak mohou média měnit,“ řekl Tusa ke vztahu politiků a médií. „Momentálně jsou politici pod velkým tlakem médií,“ domnívá se Tusa, jenž však vnímá i to, že média obviňují politiky ze snahy o ovlivňování. 

„Povinností médií veřejné služby je přinášet co nejpřesnější informace. Současná doba není jednoduchá,“ sdělil dále Tusa. A rozhovořil se i o tom, zda je BBC schopná rozšířit vysílání do střední Evropy. „Musím tomu věřit,“ podotkl. 

„Každý si rád přečte a poslechne, co jej utvrdí v tom, že jeho názor je správný,“ poznamenal dále Tusa k fake news. „Zakrátko snad lidé zjistí, že nemohou být závislí jenom na sociálních sítích a věřit všemu, co si tam přečtou. Věřím, že se vrátí důvěra v pravdu,“ zmínil. 

„Fake news jsou podle něj lži, výmysly. Média mají být založena na důkazech, názorech a analýzách. Na toho, kdo sdílí jen smyšleniny, na toho bychom si měli dát pozor,“ řekl. 

Závěrem pak Tusa hovořil o Brexitu a jeho důsledku. „Inflace roste stejně jako cena importu. To jsou ekonomická fakta,“ pohovořil Tusa závěrem. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…