Noviny: O nezákonném nasazení špionů v kauze Nagyová Nečas věděl

20.05.2014 8:13

Bývalý premiér Petr Nečas věděl o zneužívání vojenských špionů k protiprávnímu sledování pracovníků Úřadu vlády. Informuje o tom dnešní MF Dnes, podle níž o tom kromě Jany Nagyové věděl také ředitel energetického gigantu ČEZ Daniel Beneš. Nečas se k věci nevyjádřil, Beneš to, že by o sledování věděl, ústy svého mluvčího popřel. Noviny přinášejí také podrobnosti z odposlechnutých hovorů mezi Nagyovou a Nečasem, z nichž vyplývá, že Nagyová označovala tehdejší Nečasovu manželku nelichotivou přezdívkou.

Noviny: O nezákonném nasazení špionů v kauze Nagyová Nečas věděl
Foto: Radim Panenka
Popisek: Někdejší premiér a expředseda ODS nesouhlasí s tím, jak orgány činné v trestním řízení v kauze postupují

„Ze všech zjištěných informací vyplývá, že o sledování realizovaném pracovníky Vojenského zpravodajství byli vedle Jany Nagyové informováni minimálně vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul, dvě osobní asistentky a premiér Petr Nečas,“ cituje list z policejního záznamu, který je uložený ve vyšetřovacím spise. O všem měl vědět i dobrý známý Nagyové, generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš. Ani on, ani Nečas a ani Poul ale obviněni podle deníku nejsou.

Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž k tomu uvedl, že Beneš si není vědom toho, že by věděl o jakémkoliv nezákonném jednání. „Předpokládá od všech, se kterými vede rozhovory, dodržování zákonů,“ uvedl Kříž.

O sledování Radky Nečasové, tehdejší Nečasovy manželky, požádala podle policejního spisu Nagyová, tehdy ještě jako vrchní ředitelka premiérova kabinetu, ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka. „Jana Nagyová chtěla opatřit neoprávněný prospěch v získání osobních informací o Radce Nečasové a způsobit jí závažnou újmu  v tom, že byla neoprávněně sledována,“ cituje list z policejního spisu. Páleník ale v té době z funkce odcházel, a tak domluvil setkání s Nagyovou svému nástupci a zároveň příteli Milanu Kovandovi.

Deník upozorňuje na to, že i kdyby o sledování Nečas věděl, obviněným zpravodajcům by to příliš nepomohlo, protože ani premiér nesmí vojenskou rozvědku úkolovat.

Na jiném místě pak noviny přinášejí ukázky policejních hovorů Nagyové s Nečasem. Z nich vyplývá, že Nagyová označovala Nečasovou jako „kiki“, deník dále uvádí, že z odposlechů vyplývá, že ji označovala i vulgárními přezdívkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…